ßßß Cookit - przepis na Włoskie ciasto gruszkowe

Włoskie ciasto gruszkowe

nazwa

Wykonanie

Właśnie zostałam obdarowana sporą ilością gruszek.
Wczoraj przez cały dzień smażyłam dżem jabłkowo-gruszkowy,
a dziś na deser mamy włoski placek z gruszkami.
Szczerze mówiąc, to jest jego polska wersja, bo w oryginale był świeży imbir.
Ja z niego zrezygnowałam na rzecz cynamonu i cukru waniliowego.
Muszę przyznać, że w czasie pieczenia rozchodził się niewpowtarzalny zapach :)
Składniki:
3 gruszki pokrojone w cienkie plasterki
175g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200g masła
100g cukru pudru
3 roztrzepane jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
Makę, cukier puder, proszek i sodę przesiać do miski. 175g masła w kawałkach, jajka i sypkie składniki zmiksować na jednolite ciasto (miksować tylko do połączenia składników).
Ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu gęsto ułożyć pokrojoną gruszkę. Posypać cynamonem, cukrem waniliowym i wiórkami z pozostałego masła.
Piec ok. 35-40 minut na złoty kolor. Podawać z bitą śmietaną lub lodami.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/08/Wloskie-ciasto-gruszkowe.html