Wykonanie
Ciasto
marchewkowe już kiedyś pojawiło się na blogu, dziś wersja "muffinkowa" z minimalnymi zmianami w składzie :)

Składniki (12szt.):Ciasto:2/3 szklanki
mąki orkiszowej typ 7001/3 szklanki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
sody oczyszczonej¾ łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu¼ łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
soli morskiej miałkiej1/3 szklanki
oleju rzepakowego2
jajka roztrzepane½ szklanki posiekanych drobno
migdałów (lub zmielonych w blenderze)½ szklanki
słonecznika½ szklanki
musu jabłkowego (z ok. 2-3
jabłek)1 szklanka startej
marchewki½ łyżeczki
imbiru w proszku lub 1 łyżeczka świeżego (startego)Przygotowanie:1.
Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z odrobiną gotującej się
wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Nadmiar
wody należy odparować. Mus pozostawiamy do ostygnięcia.2. CiastoW jednej misce łączymy składniki suche:
mąkę,
cukier trzcinowy,
sól, proszek,
sodę,
migdały,
słonecznik,
przyprawy.W drugiej misce roztrzepujemy
jajka i łączymy z
olejem.Łączymy zawartość obu misek, dodajemy startą
marchewkę, mus i mieszamy całość łyżką.Ciasto wykładamy do formy na muffinki (12 szt.) pieczemy w 175 stopniach ok. 30-40 minut (do suchego patyczka). Muffinki wyjmujemy po ostygnięciu.