ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z kremem miętowym

Ciasto marchewkowe z kremem miętowym

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjne , bardzo orzeźwiające ciasto - marchewkowe z kremem miętowym . Bardzo polecam do wypróbowania takiego połączenia . Sama miałam małe wątpliwości ale spróbowałam i się nie zawiodłam . Wręcz przeciwnie :) Teraz już jestem pewna że jeszcze nie jeden raz pojawi się u nas w domku to ciasto :)
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 40 - 45 min.
Składniki :
1,5 szkl. mąki
0 , 5 szkl. krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka imbiru
garść rodzynek
1,5 szkl. cukru trzcinowego
2,5 szkl. marchwi
0,5 szkl. jabłek
3 jajka
1 szkl. oleju rzepakowego
Krem miętowy :
250 ml śmietany kremówki
250 serka mascarpone
100 g landrynek miętowych
Dodatkowo:
50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania :
Ciasto marchewkowe :
Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę .
Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki i cukier trzcinowy.
Zetrzeć marchew na dużej tarce razem z jabłkami.
W oddzielnej misce szykujemy 3 jajka , szklankę oleju rzepakowego.
Łączymy składniki mokre z suchymi. Dobrze wymieszać .
Przełożyć do blachy , pokrytej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180 C do suchego patyczka ok. 40 minut.
Krem miętowy :
Rozpuszczamy landrynki w 100 ml wody.
Śmietanę kremówkę 30 % ubijamy i dodajemy serek mascarpone .
Lekko przestudzone landrynki wlewamy do kremu.
Delikatnie mieszamy.
Wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe.
Dodatkowo:
Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto .
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2015/05/ciasto-marchewkowe-z-kremem-mietowym.html