Wykonanie
Rewelacyjne , bardzo orzeźwiające ciasto -
marchewkowe z kremem
miętowym . Bardzo polecam do wypróbowania takiego połączenia . Sama miałam małe wątpliwości ale spróbowałam i się nie zawiodłam . Wręcz przeciwnie :) Teraz już jestem pewna że jeszcze nie jeden raz pojawi się u nas w
domku to ciasto :)Wymiary blaszki : 24 x 29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 40 - 45 min.

Składniki :1,5 szkl.
mąki0 , 5 szkl. krupczatki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soli1 łyżeczka
imbirugarść
rodzynek1,5 szkl.
cukru trzcinowego2,5 szkl.
marchwi0,5 szkl.
jabłek3
jajka1 szkl.
oleju rzepakowegoKrem
miętowy :250 ml
śmietany kremówki250
serka mascarpone100 g landrynek
miętowychDodatkowo:50 g
płatków migdałowychSposób przygotowania :Ciasto
marchewkowe :Przesiać
mąkę pszenną i krupczatkę .Dodać łyżeczkę
proszku do pieczenia ,
cynamon , szczyptę
soli ,
imbir,
rodzynki i
cukier trzcinowy.Zetrzeć
marchew na dużej tarce razem z
jabłkami.W oddzielnej misce szykujemy 3
jajka , szklankę
oleju rzepakowego.Łączymy składniki mokre z suchymi. Dobrze wymieszać .Przełożyć do blachy , pokrytej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 C do suchego patyczka ok. 40 minut.Krem
miętowy :Rozpuszczamy landrynki w 100 ml
wody.
Śmietanę kremówkę 30 % ubijamy i dodajemy
serek mascarpone .Lekko przestudzone landrynki wlewamy do kremu.Delikatnie mieszamy.Wykładamy na upieczone ciasto
marchewkowe.Dodatkowo:
Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto .Smacznego :)