ßßß Cookit - przepis na Muffinki marchewkowe na troski

Muffinki marchewkowe na troski

nazwa

Wykonanie

Każdy z nas ma takie dni, kiedy wszystko wydaje się iść nie tak. Nawet pogoda współgra z idącymi w parach nieszczęściami przecinającymi naszą drogę. I wtedy właśnie dobrze wejść do pachnącej cynamonem kuchni i chwycić pulchną, pomarańczową jak rażące słońce (którego wtedy tak bardzo nam brak) muffinkę. Kilka kęsów i uśmiech znów pojawia się na ustach. Przetestowane. Także na gradowej chmurze pod tytułem "zły dzień" mamie. Jeść!
Składniki:
2 szklanki startej na tarce o grubych oczkach marchewki
1 i 1/2 szklanki mąki
4 jaja
szklanka cukru trzcinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
3/4 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
Lukier:
niepełna szklanka cukru pudru
2 łyżki startej drobno skórki pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do sporej miski przesiać przez sitko mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia i sodę,wymieszać, dodać cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, ponownie wymieszać.
W drugiej, głębszej misce roztrzepać trzepaczką lub mikserem jajka, dodać cukier, utrzeć. Powoli wlewać olej, ucierać. Dodać marchewkę i aromat waniliowy, wymieszać łyżką.
Do tej mieszaniny wsypać mąkę z dodatkami. Wszystko dokładnie połączyć, lecz nie miksować.
Nakładać masę do papilotek, do pełna. Piec ok.pół godziny, aż patyczek włożony do muffinki będzie czysty.
LUKIER: Do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę pomarańczy i sok z pomarańczy, ucierać, aż powstanie błyszczący lukier, wstawić do lodówki, do czasu, aż muffinki będą gotowe.
Kiedy muffinki lekko przestygną, maczać je w lukrze i energicznie odstawiać na blat. Pozostawić do zastygnięcia.
Smacznego!
Paulina
A JUŻ NIEBAWEM...
Źródło:http://gotowanietokochanie.blogspot.com/2014/11/muffinki-marchewkowe-na-troski.html