Wykonanie
Często zaglądam do Joasi z Kwestii Smaku. Często korzystam z jej przepisów, czasami je lekko modyfikuje, a czasami robię oryginały. Dziś przygotowałam babeczki
marchewkowe z lukrem
pomarańczowym wg przepisu Asi. Babeczki wyszły przepyszne, lekko wilgotne i delikatne. Najlepsze są w dniu przygotowania. Ale następnego dnia są jeszcze wilgotne i smaczne.Składniki, 12 sztuk:Babeczki:2 szklanki startej
marchewki1 i 1/2 szklanki
mąki1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej3/4 szklanki
oleju4 duże
jaja1 szklanka
brązowego cukru1 łyżeczka
olejku waniliowegoLukier:1 i 1/4 szklanki
cukru pudru3 łyżeczki drobno startej skórki z
pomarańczy3 łyżki wyciśniętego soku z
pomarańczyWykonanie:Babeczki:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. W pierwszej misce połączyć razem
mąkę proszek do pieczenia,
sodę,
sól oraz
przyprawy. W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach):
olej,
jajka,
cukier, tartą
marchewkę,
olejek waniliowy. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z
mąki. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta do foremek ( ¾ foremki) i piec 25 minut (aż patyczek włożony w środek
ciastka będzie czysty) w temp. 180 stopni C.
Lukier: Wymieszać
cukier puder ze skórką i 3 łyżkami soku z
pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku lub dodać
cukru pudru, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru.Po upieczeniu babeczki wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć (wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia. Po całkowitym wystudzeniu babeczek udekorować je lukrem i pozostawić do zastygnięcia.