ßßß Cookit - przepis na Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Często zaglądam do Joasi z Kwestii Smaku. Często korzystam z jej przepisów, czasami je lekko modyfikuje, a czasami robię oryginały. Dziś przygotowałam babeczki marchewkowe z lukrem pomarańczowym wg przepisu Asi. Babeczki wyszły przepyszne, lekko wilgotne i delikatne. Najlepsze są w dniu przygotowania. Ale następnego dnia są jeszcze wilgotne i smaczne.
Składniki, 12 sztuk:
Babeczki:
2 szklanki startej marchewki
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki oleju
4 duże jaja
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
Lukier:
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
Wykonanie:
Babeczki: Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. W pierwszej misce połączyć razem mąkę proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawy. W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, olejek waniliowy. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta do foremek ( ¾ foremki) i piec 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty) w temp. 180 stopni C.
Lukier: Wymieszać cukier puder ze skórką i 3 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku lub dodać cukru pudru, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru.
Po upieczeniu babeczki wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć (wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia. Po całkowitym wystudzeniu babeczek udekorować je lukrem i pozostawić do zastygnięcia.
Źródło:http://smakowisko.pl/babeczki-marchewkowe