ßßß
Często zaglądam do Joasi z Kwestii Smaku. Często korzystam z jej przepisów, czasami je lekko modyfikuje, a czasami robię oryginały. Dziś przygotowałam babeczki marchewkowe z lukrem pomarańczowym wg przepisu Asi. Babeczki wyszły przepyszne, lekko wilgotne i delikatne. Najlepsze są w dniu przygotowania. Ale następnego dnia są jeszcze wilgotne i smaczne.Składniki, 12 sztuk:Babeczki:2 szklanki startej marchewki1 i 1/2 szklanki mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej3/4 szklanki oleju4 duże jaja1 szklanka brązowego cukru1 łyżeczka olejku waniliowegoLukier:1 i 1/4 szklanki cukru pudru3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczyWykonanie:Babeczki: Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. W pierwszej misce połączyć razem mąkę proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawy. W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, olejek waniliowy. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta do foremek ( ¾ foremki) i piec 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty) w temp. 180 stopni C.Lukier: Wymieszać cukier puder ze skórką i 3 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku lub dodać cukru pudru, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru.Po upieczeniu babeczki wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć (wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia. Po całkowitym wystudzeniu babeczek udekorować je lukrem i pozostawić do zastygnięcia.


