ßßß Cookit - przepis na Odchudzone marchewkowe

Odchudzone marchewkowe

nazwa

Wykonanie

W ostatnim czasie wyprodukowałam nieprzyzwoitą ilość nieprzyzwoitych bomb kalorycznych, zużyłam kilogramy czekolady, masła, mascarpone i kajmaku, a opracowanych przy tym przepisów wystarczy na cały rok. :) Pora na coś lżejszego. Odchudzona wersja naszego ulubionego ciasta marchewkowego, idealna na wiosnę. Polecam! Choć dobrze radzę, jeśli nie próbowaliście oryginału - skuście się na niego przynajmniej raz! :)
4 średnie marchewki
3 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 1/3 szklanki mąki orkiszowej
1/3 szklanki kakao
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki ekstraktu waniliowego
łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki posiekanych daktyli
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
średniej wielkości jabłko, pokrojone w drobną kostkę
1/2 szklanki oleju rzepakowego
do posypania
łyżeczka cukru pudru
Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub w food procesorze. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawami, dodać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać (można mikserem). Dodać startą marchew, ponownie dobrze wymieszać. Dodać bakalie i ekstrakt - wymieszać, a następnie wlać olej i ponownie energicznie wymieszać.
Przelać masę do blaszki (u mnie o wymiarach 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Chwilę przestudzić w uchylonym piekarniku, następnie wystawić i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/04/Odchudzone-marchewkowe.html