ßßß
4 średnie marchewki3 jajka1/2 szklanki cukru trzcinowego1 1/3 szklanki mąki orkiszowej1/3 szklanki kakao1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia1 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżki ekstraktu waniliowegołyżka cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 szklanki posiekanych daktyli1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskichśredniej wielkości jabłko, pokrojone w drobną kostkę1/2 szklanki oleju rzepakowegodo posypaniałyżeczka cukru pudruMarchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub w food procesorze. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawami, dodać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać (można mikserem). Dodać startą marchew, ponownie dobrze wymieszać. Dodać bakalie i ekstrakt - wymieszać, a następnie wlać olej i ponownie energicznie wymieszać.Przelać masę do blaszki (u mnie o wymiarach 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Chwilę przestudzić w uchylonym piekarniku, następnie wystawić i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!