Wykonanie
Przepis na to ciasto znalazłam gdzieś w internecie dość dawno. Długo błyszczał on do mnie z mojego zeszyciku. W końcu przyszła kryska na Matyska .;) Czy jakoś tak . ;p Co podoba mi się w tym cieście? Lekko
miodowy smak, chociaż nie ma w nim ani odrobiny
miodu...
Jabłka ,
orzechy i
cynamon to przepyszne połączenie. Wielu z nas naprawdę je lubi. Rewolwerowiec szybko zjadał porcje serwowane przeze mnie.:) Wiewiórkę zapamiętałam jeszcze z domu, kiedy to mama ją piekła. I kojarzy mi się bardzo ze świętami. Chyba przez ten
cynamon. :)
WiewiórkaSkładniki:4
jajka3/4 szklanki
cukru pudrunieco ponad 2 szklanki
mąki2/3 szklanki
olejuszklanka pokruszonych
orzechów włoskich4-5
jabłek2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
cynamonułyżeczka
sodyPrzygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich stopniowo
cukier. Następnie miksujemy z masą
białkową stopniowo
żółtka, dalej ubijając dolewamy
olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej , lejącej masy.Do osobnej miski przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
cynamonem Jabłka kroimy w grube cząstki i mieszamy z pokruszonymi
orzechami. Wszystkie masy (
jabłkową, jajeczną i mączną ) łączymy za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe już ciasto przelewamy do formy wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą ( lub
kaszą manna- ja osobiście wolę ta drugą opcję). Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach. Wypiek dekorujemy
cukrem pudrem .Smacznego Głodownicy!