Wykonanie
Zapowiadany wcześniej
kurczak z farszem, ale w wersji klasycznej.
Składniki:-duży
kurczak - ok. 2 kg-podwójny
filet z piersi kurczaka-20 dkg
wątróbki drobiowej-duża czerstwa
bułka, lub dwie małe-1/2 kostki
margaryny-szklanka
mleka-garść
bułki tartej-ząbek
czosnku-10
suszonych pomidorów-pęczek
natki pietruszki-
sól,
pieprz,
słodka papryka-łyżeczka
cukru-
olejUmytego i osuszonego
kurczaka pozbawiamy kości: ze skrzydełek odcinamy lotki, robimy nacięcia od wewnętrznej strony skrzydełek i
ostrym nożem oddzielamy
mięso od kości;podobnie postępujemy z udkami; w następnej kolejności oddzielamy
mięso na grzbiecie a na koniec z piersi.Staramy się nie uszkodzić skórki.
Kurczaka przyprawiamy
solą i
pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu.
Kroimy
natkę pietruszki i
suszone pomidory.
W maszynce mielimy
wątróbkę,
pierś z kurczaka,
czosnek i
bułkę,namoczoną wcześniej w
mleku i odciśniętą.
Dodajemy
bułkę tartą,
pomidory i
margarynę, dokładnie wyrabiamy,przyprawiamy do smaku, dodajemy
pietruszkę i mieszamy.
Farszem napełniamy wnętrze
kurczaka i udka, formujemy i zszywamy dratwą. Skrzydełka spinamy wykałaczkami.
Posypujemy
papryką, skrapiamy
olejem i przekładamydo naczynia żaroodpornego.
Pieczemy w temperaturze 160 st. C ok. 70 minut a następnie wyłączamy temperaturę, przykrywamy naczynie i pozostawiamy w piekarniku przez ok. 30 minut.
Wyjmujemy, pozbawiamy wykałaczek i nici i gotowe.
Smakuje równie dobrze na gorąco, jak i na zimno.
Smacznego!