Wykonanie
Kurczak faszerowany w zupełnie nowym wydaniu.Oczywiście można użyć
kurczaka w całości i bawić się w oddzielanie kościod
mięsa, ale znacznie prościej jest wykorzystać skórkę z
kurczaka i gotowe części,takie, jak filety z udek.Składniki:-skórka z
kurczaka-10 filetów z udek-podwójna
pierś z kurczaka-20 dkg
wątróbki drobiowej-1 duża czerstwa
bułka-duża
natka pietruszki-1/2 kostki
margaryny-szklanka
mleka-
bułka tarta-
sól,
pieprz,
słodka papryka, płaska łyżeczka
cukru-ząbek
czosnku-
olejBułkę moczymy w
mleku.Filety z udek przyprawiamy
solą i
pieprzem.Pierś,
wątróbkę,
czosnek i odciśniętą
bułkę mielimy w maszynce.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Mieszamy dokładnie
mięso z
margaryną,
natką pietruszki i garścią
bułki tartej.Dodajemy
sól,
cukier i
pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku.
Rozkładamy skórkę z
kurczaka, na niej układamy warstwę filetów z udek.
Na farszu układamy warstwę udek.
Przykrywamy skórką.
Formujemy i obwiązujemy sznurkiem.Posypujemy słodka
papryką.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość
oleju,posypujemy słodka
papryką, przekładamy przygotowanego
kurczaka i skrapiamy
olejem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy pod przykryciem przez 60 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C, zdejmujemy pokrywę naczynia i pieczemy ok. 20 minut.
Gotowe.
Studzimy, zdejmujemy sznurek i ...Dziękujemy pani Basi za znakomity przepis.
Smacznego!