Wykonanie
Kurczak po polsku to tradycyjne danie, które gości na
polskich stołach co najmniej od kilku stuleci.
Kurczak pieczony w całości, z pysznym nadzieniem - to rozwiązanie idealne na rodzinne biesiadowanie. Soczysty, aromatyczny, z cudownie chrupiącą skórką. Podstawą jest nadzienie z
wątróbki,
bułki tartej,
masła,
żółtka i osobno ubitej piany, która nadaje farszowi niebywałej lekkości. Clou nadzienia i cały jego smak to dodatek ogromnej ilości świeżej posiekanej
natki pietruszki. Przepis wszechobecny w starych książkach kucharskich. W internecie znany jako
kurczak po polsku
Magdy Gessler. Popularność zyskał dzięki "Kuchennym rewolucjom".To sycące, niezbyt ciężkie danie, bardzo aromatyczne, zaskakujące prostotą składników jest mi znane właściwie od zawsze. Uwielbiam tak przygotowanego
kurczaka. W towarzystwie klusek śląskich gościł w moim domu w niedziele, święta i przy okazji uroczystości rodzinnych. Gdy pojawiał się na
stole rozpoczynało się polowanie na "kuperek" i kawałek z jak największą ilością farszu.
Składniki:
kurczak 1200-1500 g1
wątróbka drobiowa1 czubata łyżka
masła - 30 g2 łyżki
bułki tartej lub mała czerstwa bułeczka1/2 szklanki
mleka lub
wodysól,
pieprzspory pęczek zielonej
pietruszki2 łyżeczki
papryki słodkiej - opcjonalnie2 łyżki
oleju - opcjonalnie
masło do pieczeniaWykonanie:
kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć
solą. Odstawić na godzinę. Wymieszaj 2 łyżeczki
papryki z
olejem i natrzyj
kurczaka, gdy chcesz by miał wyjątkowy kolorekprzygotuj nadzianko.
Bułkę namocz w
mleku lub wodzie (namaczam w wodzie).
Wątróbkę posiekaj. Utrzyj
masło z
żółtkiem na puszystą masę, dodaj
wątróbkę, posiekaną
natkę pietruszki,
sól i
pieprz. Ubij
białko na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą. Przygotowanym farszem nadziać
kurczaka i zaszyć. Jeśli wydaje Ci się, że nadzianka jest za mało, nie przejmuj się. Bardzo jeszcze urośnie w trakcie pieczeniaułożyć
kurczaka w naczyniu żaroodpornym, brytfance. Podlać szklanką gorącej
wody lub
bulionu, na wierzchu ułóż wiórki
masła i piecz w temperaturze 200`C 60 minut. W trakcie pieczenia podlewaj kilkakrotnie wytworzonym sosikiemupieczonego, gorącego
kurczaka podzielić na porcje. Znakomicie smakuje równiez na zimnoSMACZNEGO !