Wykonanie
Dorsz pieczony w folii z
marchewką to moja ulubiona wersja
ryby.
Rybka taka jest bardzo pyszna, delikatna, soczysta, a
marchewka wprost rozpływa się w buzi. Dodaję zawsze dużo
marchewki bo uwielbiam tak pieczoną
marchewkę. Oczywiście można tu wykorzystać dowolną
rybę:
mintaja,
solę, mirunę itp. Dodatkami do
ryby były: grillowany
ziemniak z
koperkiem i
tymiankiem oraz
sałata z
winegretem pietruszkowo-
musztardowym.

składniki:200 g
ryby3 duże
marchewkikawałek
pora (od strony części białej)
sól,
pieprzcytrynaświeży
koperekświeża
natka pietruszkioliwa extra vergine2 grubsze plastry
masła1 ugotowany
ziemniakmix
sałat1 łyżka
octu winnego jabłkowego1/2
musztardy dijonszczypta
cukrususzony
tymianekprzygotowanie:naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. obieramy
marchewki i ścieramy na grubych oczkach do naczynia.
pora myjemy, kroimy w małe kwadraciki i posypujemy
marchew. opłukane kawałki
ryby układamy na warzywach, solimy,
pieprzymy, na kawałku
ryby i pod układamy 1/2 plastra
cytryny. całość z wierzchu posypujemy
natką pietruszki, delikatnie polewamy
oliwą. folię szczelnie zamykamy w małą paczuszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni na 30 minut. Po 10 minutach pieczenia delikatnie rozchylamy folię i na kawałkach
ryby kładziemy
masło. przykrywamy szczelnie i pieczemy, aż będzie gotowe. w
między czasie naszego ugotowanego
ziemniaka (ja wykorzystałam
ziemniaka który został z wczoraj) kroimy na plastry, wrzucamy do miseczki, dodajemy posiekany
koperek - ilość dowolna, trochę
tymianku, solimy,
pieprzymy, polewamy
oliwką i mieszamy. plastry grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, aż będą lekko chrupiące.opłukaną i osuszoną
sałatę przekładamy do miseczki. do małego słoiczka wlewamy
ocet, 3 łyżki
oliwy, solimy,
pieprzymy, dodajemy
cukier,
musztardę oraz trochę posiekanej drobniutko
natki. zakręcamy słoiczek i dobrze potrząsamy by składniki się dobrze wymieszały i połączyły. gotowym
winegretem polewamy
sałatę chwilę przed podaniem.upieczoną
rybę w razie potrzeby solimy i posypujemy świeżo mielonym
pieprzem, posypujemy z wierzchu dużą ilością świeżego
koperku i skrapiamy
sokiem z cytryny.smaków w tym daniu dużo. ja tak bardzo lubię! :)smacznego :)
