ßßß Cookit - przepis na Łososiowe ciasto pasterza

Łososiowe ciasto pasterza

nazwa

Wykonanie

Oryginalne ciasto pasterza robi się z jagnięciny, ja postanowiłam pokombinować i zamieniłam mięso na rybę do tego sos musztardowy i wyszło bajecznie pyszne danie.
Składniki:
500 g łososia
500 g ziemniaków
200 ml bulionu
200 ml mleka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka cukru
1 łyżka posiekanej natki i koperku
1/2 cytryny
sól i pieprz
Ziemniaki ugotować tak jak zawsze, odcedzić wodę, dodać łyżkę masła, 50 ml mleka i zrobić puree.
Łososia pokroić w grubą kostkę, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę cały czas mieszając wlać bulion i mleko. Do beszamelu dodać musztardę, cukier, pietruszkę, koperek doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć rybę, polać sosem i przykryć puree. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200*C.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/01/ososiowe-ciasto-pasterza.html