Wykonanie

Oryginalne ciasto pasterza robi się z
jagnięciny, ja postanowiłam pokombinować i zamieniłam
mięso na
rybę do tego
sos musztardowy i wyszło bajecznie pyszne danie.Składniki:500 g
łososia500 g
ziemniaków200 ml
bulionu200 ml
mleka2 łyżki
masła1 łyżka
mąki2 łyżki
musztardy1 łyżeczka
cukru1 łyżka posiekanej
natki i
koperku1/2
cytrynysól i
pieprzZiemniaki ugotować tak jak zawsze, odcedzić
wodę, dodać łyżkę
masła, 50 ml
mleka i zrobić puree.
Łososia pokroić w grubą kostkę, posolić, popieprzyć i skropić
sokiem z cytryny.Na patelni rozpuścić
masło, wsypać
mąkę cały czas mieszając wlać
bulion i
mleko. Do beszamelu dodać
musztardę,
cukier,
pietruszkę,
koperek doprawić
solą i
pieprzem.Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć
rybę, polać sosem i przykryć puree. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200*C.