Wykonanie
Tak jakoś w koperkowej kuchni się układa, że
rybę na obiad mamy ze 2
razy w tygodniu, a chyba nie ma prostszego sposobu na
rybę niż
łosoś prosto z pieca. Szybko i pysznie- tak lubimy najbardziej. A co podać do pieczonego łososia? Ja proponuję puree ziemniaczane z dodatkiem
limonki, a do tego oczywiście tradycyjna „micha sałaty”. Pieczony
łosoś i ziemniaczane puree z
limonką.

Składniki:400g filetu z
łososia bez skóry3 łyżeczki
masłaSólPieprz cytrynowyPuree:½ kg
ziemniaków1
limonkaŁyżka
masłaSólWykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
Limonkę dokładnie myjemy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.Ugotowane, odcedzone, jeszcze gorące
ziemniaki przeciskamy przez praskę do
ziemniaków. Dodajemy łyżkę
masła, sok i skórkę z
limonki. Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy odrobiną
soli.
Rybę kroimy na 3 kawałki, każdy kawałek kładziemy na kawałku folii aluminiowej. Posypujemy niewielką ilością
soli i
pieprzu cytrynowego. Kładziemy po łyżeczce
masła. Folię zawijamy, tak, żeby powstały 3 szczelne pakunki.
Rybę w folii wstawiamy do piekarnika i pieczmy w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut (w zależności od grubości
ryby).
