Wykonanie

Od wielu miesięcy jestem fanką szwedzkich kryminałów i jak na prawdziwą fankę przystało, muszę czasami ugotować coś, o czym czytałam i co jedli bohaterowie moich powieści…Składniki dla 4 osób:300 - 400 g filetu z
łososia norweskiego500 - 600 g
ziemniaków3
jajkaszklanka
mlekagarść siekanego
koperku3 łyżki
masłasól,
pieprz do smakuPiekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Wystudzone obrać i pokroić w plastry.
Łososia umyć, zdjąć skórę, pokroić na plasterki. Żaroodporną formę do zapiekania nasmarować
masłem, układać w niej warstwami na przemian
ziemniaki i
łososia, przyprawiając
solą i
pieprzem każdą z warstw. Ostatnią warstwę ułożyć z
ziemniaków.
Jajka rozbełtać z
mlekiem, delikatnie posolić, zalać masą zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 30 - 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika polać roztopionym
masłem wymieszanym z posiekanym
koperkiem.Smacznego!
