Wykonanie


Łosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb.
Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku.
Łosoś jest na tyle smaczną
rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest
łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku.Ok. 500 g
łososiaok. 5 łyżek
masłakoperek suszony
pieprzsól (najlepiej morska)
Łosoś Smażony - Sposób przygotowania:
Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną
koperku,
pieprzu i
soli. Delikatnie wcieramy
przyprawy w
rybę.
Masło topimy na patelni teflonowej.
Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4
mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone).
Mięso łososia jest bardzo delikatne i podczas smażenia wyraźnie widać "linie" po której możemy obserwować kiedy przestaje być surowe.
Ryby nie należy przesmażyć,
mięso ma być delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry.Przewracamy
łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty.Gotowego podajemy z
ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi
sałatkami.




