Wykonanie
Jest listopad co oznacza, że czas na
kubki gorącego
kakao, przytulnie owinięte folią pieczone
ziemniaki w mundurkach, pieczone
jabłka i rozgrzewające zupy. Ostatnimi dni ciągle jest mi zimno, bardzo! tak od środka. Dziś więc u mnie rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw i
czerwoną soczewicą. Taka minestrone z
soczewicą.
Soczewica to wciąż niedoceniona roślina strączkowa, bogata w
białko, żelazo i wapń. Warto ją więc wprowadzić do codziennego jadłospisu, szczególnie o takiej
porze roku.

składniki:1,5 l
wody6
brukselekkawałek poszatkowanej
białej kapusty1
pomidor malinowy3
marchewkikawałek
pora i
seleranać
pietruszkisól,
pieprz,
pieprz cayenne,
słodka papryka,
lubczyk,
ziele angielskie,
listek laurowy,
zielony pieprz w ziarnach- do smaku2 kostki warzywne2 łyżki
oliwy extra vergin3/4 łyżki
masładrobno posiekana
natka pietruszki do posypania2 łyżki zalanej wrzątkiem
czerwonej soczewicyprzygotowanie:do garnka wrzucam obrane i pokrojone warzywa: pietruchę,
marchew,
seler. dodaję poszatkowaną
kapustę,
brukselki,
lubczyk,
ziele angielskie, listek, kilka ziaren
zielonego pieprzu,
oliwę i przesmażam kilka minut mieszając. zalewam
wodą, wrzucam
pora, nać pietruchy, kostki warzywne i gotuję na wolnym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. wyławiam
pora i nać pietruchy i wyrzucam. na małej patelni na
maśle podduszam pokrojonego w kostkę
pomidora - dodaję do
wywaru. po kilku minutach gotowania dodaję
soczewicę i całość gotuję 15 min (ziarnka
soczewicy muszą być miękkie). zupę doprawiam do smaku. na talerzu posypuję dużą ilością świeżej
pietruszki.smacznego!