Wykonanie

składniki:1,2 litra
wody2 średnie
marchewki1
pietruszkakawałek
selerakawałek
pora1
szalotkapęczek świeżej
natki pietruszkisólświeżo zmielony
pieprz1
listek laurowy2 ziarenka
ziela angielskiego2 kostki warzywne1,5 łyżeczki
cukruśmietana 18 % - 2 pełne duże łyżki
makaron Lubella - małe muszelki1 kartonik przetartych
pomidorów Pudliszki 500gok. 1 łyżki
masła1 łyżka
oliwy extra verginprzygotowanie:
wodę zagotowałam w garnku, dodałam kostki warzywne, oraz obraną
włoszczyznę (
marchewkę,
seler,
por,
pietruszkę oraz pół pęczka naci
pietruszki w całości ).
szalotkę obrałam, przekroiłam na pół i delikatnie opiekłam na małym palniku z obu stron, a następnie dodałam do
wywaru z jarzynami. dodałam również
ziele angielskie oraz
listek laurowy i całość gotowałam na małym ogniu, aż warzywa zrobiły się miękkie.
pomidory z kartonika przelałam na małą patelnię, dodałam
masło i chwilkę poddusiłam. pod koniec duszenia dodałam
oliwę i wymieszałam.gdy warzywa się ugotowały wyłowiłam je łyżką druszlakową do osobnego naczynia. podduszone
pomidory wlałam do
warzywnego wywaru, doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem, oraz
cukrem i chwilkę pogotowałam.
śmietanę zahartowałam
wywarem pomidorowym i połączyłam z całością
wywaru. chwilkę pogotowałam, ale nie doprowadzałam do zagotowania. w osobnym naczyniu ugotowałam
makaron. resztę
natki pietruszki drobniutko posiekałam.
marchewkę wcześniej wyłowioną z
wywaru również pokroiłam. na talerz z porcją
makaronu włożyłam trochę
marchewki, dużo
natki pietruszki i całość zalałam gorącą zupą. na talerzu doprawiłam do smaku świeżo zmielonym
pieprzem.

smacznego.