ßßß
składniki:1,2 litra wody2 średnie marchewki1 pietruszkakawałek selerakawałek pora1 szalotkapęczek świeżej natki pietruszkisólświeżo zmielony pieprz1 listek laurowy2 ziarenka ziela angielskiego2 kostki warzywne1,5 łyżeczki cukruśmietana 18 % - 2 pełne duże łyżkimakaron Lubella - małe muszelki1 kartonik przetartych pomidorów Pudliszki 500gok. 1 łyżki masła1 łyżka oliwy extra verginprzygotowanie:wodę zagotowałam w garnku, dodałam kostki warzywne, oraz obraną włoszczyznę (marchewkę, seler, por, pietruszkę oraz pół pęczka naci pietruszki w całości ).szalotkę obrałam, przekroiłam na pół i delikatnie opiekłam na małym palniku z obu stron, a następnie dodałam do wywaru z jarzynami. dodałam również ziele angielskie oraz listek laurowy i całość gotowałam na małym ogniu, aż warzywa zrobiły się miękkie.
pomidory z kartonika przelałam na małą patelnię, dodałam masło i chwilkę poddusiłam. pod koniec duszenia dodałam oliwę i wymieszałam.gdy warzywa się ugotowały wyłowiłam je łyżką druszlakową do osobnego naczynia. podduszone pomidory wlałam do warzywnego wywaru, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, oraz cukrem i chwilkę pogotowałam.śmietanę zahartowałam wywarem pomidorowym i połączyłam z całością wywaru. chwilkę pogotowałam, ale nie doprowadzałam do zagotowania. w osobnym naczyniu ugotowałam makaron. resztę natki pietruszki drobniutko posiekałam. marchewkę wcześniej wyłowioną z wywaru również pokroiłam. na talerz z porcją makaronu włożyłam trochę marchewki, dużo natki pietruszki i całość zalałam gorącą zupą. na talerzu doprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
smacznego.