Wykonanie
Ojjjj jak dawno ich nie
jadłam. A naszła mnie niespodziewanie na nie giga ochota i musiałam je zrobić :) Oto one!

Składniki:-
biała kapsuta- 500 g
mielonego mięsa wołowego- 100 g
ryżu- pasta pomidorowa (słoik 700 ml)-
włoszczyzna: 2
marchewki, 2
pietruszki, pół
selera,
por-
cebula- łyżka
mąki-
sól,
pieprz,
papryka słodka,
pieprz ziołowy,
majeranek-
bazylia- świeża
pietruszkaW dużym garnku zagotowujemy
wodę. W
między czasie z
kapusty wycinany twardą cześć, tzw. głąb. Wkładamy
kapustę do garnka z
wodą (wycięciem do dołu) i gotujemy około 10 minut (przy
młodej kapuście). Liście muszą lekko odchodzić.Z każdego liścia odkrawamy zgrubiałą część.
Ryż gotujemy w wodzie w proporcji 1:2.
Mięso wykładamy do miski, dodajemy przestudzony
ryż oraz
przyprawy. wszystko razem starannie mieszamy.W każdy liść zawijamy spory kotlet
mięsny. Zawijamy jak krokiety.Dno garnka wykładamy niewykorzystanymi (lub parowanymi) liśćmi
kapusty. układamy obok siebie gołąbki aby przylegały do siebie.Wlewamy
wodę - aby je zakryć.Dodajemy pokrojoną
włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu około 1.5 godziny (aż liście będą miękkie).W oddzielnym garnku przygotowujemy sos. Rozgrzewamy
oliwę i dodajemy posiekaną
cebulę. Szklimy ją. Dodajemy kilka chochli
wywaru w którym gotowały się gołąbki i pastę
pomidorową. Gotujemy razem około 3-4 minut. Na koniec
mąkę mieszamy z 3-4 łyżkami sosu i wlewamy do całości.Doprawiamy.Gołąbki przekładamy do garnka z
sosem pomidorowym i gotujemy na malutkim ogniu jeszcze około 5 minut.Podajemy z
ziemniakami lub
chlebem.SMACZNEGO!