Wykonanie
...nazywana przeze mnie "marmurkową", ze względu na wzorek, jaki powstaje na powierzchni zupy.Zupa jest dość kontrowersyjna, bo jej nieodłącznym składnikiem jest
serek topiony. Przez wielu znienawidzony i wyrzucony z kuchni z wilczym biletem. Ja do
serka topionego nic nie mam i naprawdę, ani
śmietana, ani nic innego, nie nada tej zupie takiego kremowego i aksamitnego smaku. Deal with it :)Zapomniałam dodać, że ten kulinarny "potworek" jest bardzo smaczny, sycący i bardzo dobrze rozgrzewa w chłodne dni.

Składniki na średniej wielkości garnek do zupy:2
marchewki2 korzenie
pietruszki1
por (biała część)kawałek
selera2-3 spore
ziemniaki30 deka
mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego1 tradycyjna kostka
sera topionego w sreberku (bez dodatków)2 czubate łyżki mielonej
słodkie paprykisól,
pieprzWykonanie:Z warzyw (oprócz
ziemniaków) ugotuj
wywar, nie musimy przykładać do niego tak wielkiej wagi jak np.: do rosołu. Warzywa powinny być miękkie i oddać smak wodzie, ale bez 3 godzinnego powolnego gotowania. Najwięcej smaku w zupie da nam
mięso. Nie zapomnij doprawić
solą i
pieprzem.Gdy
wywar będzie gotowy, warzywa można wyjąć, można też zostawić. Zależy jakie zupy lubicie.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dość grubą kostkę. Dodaj do zupy.Teraz można dodać i
mięso. Szybka wersja zakłada wrzucenie całości do garnka i rozdzielenie grudek
łopatką. Dla gości, można pobawić się w kulanie małych klopsików.Dodaj 1 czubatą łyżkę słodkiej sproszkowanej
papryki.Zupa powinna gotować się około 30 min.Pod koniec gotowania należy dodać rozprowadzony w małej ilości gorącej zupy
serek topiony. Na patelnie lub do sporego rondla wlej ok. 1 szklanki zupy, dodaj
serek i mieszaj intensywnie "miotełką" do całkowitego rozpuszczenia
serka. Dodaj do zupy i wsyp 1 czubata łyżkę
papryki. Gotuj ok 5 min na wolnym ogniu.Smacznego!

Dla całkowitej uczciwości podaję link do Galerii Potraw, do przepisu alinki_li na niemiecką zupę
serową. Mój przepis ewoluował bardzo mocno, podaję jednak źródło inspiracji. Klik .