Wykonanie
Cake with chicken liver


Składniki.30 dag
wątróbki1
cebula30 dag
kapusty czerwonej1/4 główki
sałaty lodowej1 łyżka
masła1 łyżka
bułki tartej1 łyżeczka
majerankusól,
pieprz1 łyżeczka
kminkuCiasto.2 szklanki
mąki12 , 5 dag tłuszczu1/2 szkl.
śmietany 18%2 dag
drożdży1/4 łyżeczki
solijajko do posmarowaniaWykonanie.
Wątróbki oczyszczone, wymoczone w
mleku smażyć krótko na
maśle. Posypać
solą,
pieprzem i
majerankiem.Przesmażyć posiekaną cebulę'
Kapustę blanszować, spłukać zimną
wodą i smażyć na
maśle w niskiej temperaturze 3 minuty. Pokroić na małe kawałki.Liście
sałaty lodowej smażyć, aż lekko zmiękną.Przygotować ciasto. Przesianą
mąkę posiekać z tłuszczem.Dodać
drożdże wymieszane ze
śmietaną i zagnieść ciasto.Rozwałkować i wyciąć 2 krążki. Jednym wylepić dno i boki foremki,18 cm,Wyłożyć
czerwoną kapustę, posypać
przyprawami, teraz
wątróbka i następnie
sałata,
sól,
pieprz. Nakryć drugim krążkiem. Posmarować
jajkiem i posypać
kminkiem.Piec w temp.200 stop. 20 minut.Torcik doskonale smakuje z
sosem grzybowym lub
jogurtowo-
ziołowym.