Wykonanie
Hokkaido pumpkin-roasted, stuffed
Składniki.2 łyżeczki
oliwa z oliweksólpieprzFarsz.10 dag
ryż basmati25 dag
mięso mielone0,5 szt.
papryka czerwona5 ząbków
czosnek2 szt.
cebula1 łodyga
seler naciowy0,5
papryczka chilli1
jajkosólpieprztymianekmajeranekolej do smażeniaWykonanie.Z dyni odciąć "czapeczkę". Łyżką wydrążyć środek, usunąć pestki.
Dynię w środku nakłuć widelcem. Przesmarować
oliwą z oliwek, posypać
solą i
pieprzem, odstawić na 15 minut, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temperaturze 190 oC.W czasie kiedy nasza pusta jeszcze
dynia piecze się w piekarniku, zrobić farsz.Ugotować
ryż basmati, ugotowałem 1 woreczek.Warzywa,
czosnek,
cebulę,
paprykę i
seler, pokroić w kostkę, przesmażyć. Do warzyw dodać ugotowany
ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski. Zmielone
mięso, najlepiej samodzielnie, krótko przesmażyć na
oleju. Doprawić,
przyprawami, dodać do warzyw i
ryżu, doprawić, dodać roztrzepane
jajko.Całość dobrze wymieszać. Farszem napełnić
dynię, nakryć " czapeczką". Piec 30 - 40 minut w temperaturze 190 o C. Czas pieczenia uzależniamy od miękkości dyni jaką lubimy.
Dynia Hokkaido, jest smaczna i nie wymaga obierania ze skórki. Skórka zmięknie podczas pieczenia.