Wykonanie
Hokkaido pumpkin-roasted, stuffed


Składniki.2 łyżeczki
oliwa z oliweksólpieprzFarsz.10 dag
ryż basmati25 dag
mięso mielone0,5 szt.
papryka czerwona5 ząbków
czosnek2 szt.
cebula1 łodyga
seler naciowy0,5
papryczka chilli1
jajko
sólpieprztymianekmajeranekolej do smażeniaWykonanie.Z dyni odciąć "czapeczkę". Łyżką wydrążyć środek, usunąć pestki.
Dynię w środku nakłuć widelcem. Przesmarować
oliwą z oliwek, posypać
solą i
pieprzem, odstawić na 15 minut, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temperaturze 190 oC.W czasie kiedy nasza pusta jeszcze
dynia piecze się w piekarniku, zrobić farsz.Ugotować
ryż basmati, ugotowałem 1 woreczek.Warzywa,
czosnek,
cebulę,
paprykę i
seler, pokroić w kostkę, przesmażyć. Do warzyw dodać ugotowany
ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski. Zmielone
mięso, najlepiej samodzielnie, krótko przesmażyć na
oleju. Doprawić,
przyprawami, dodać do warzyw i
ryżu, doprawić, dodać roztrzepane
jajko.Całość dobrze wymieszać. Farszem napełnić
dynię, nakryć " czapeczką". Piec 30 - 40 minut w temperaturze 190 o C. Czas pieczenia uzależniamy od miękkości dyni jaką lubimy.
Dynia Hokkaido, jest smaczna i nie wymaga obierania ze skórki. Skórka zmięknie podczas pieczenia.