ßßß Cookit - przepis na Papryka Faszerowana Mięsem I Ryżem Oraz Pieczarkami

Papryka Faszerowana Mięsem I Ryżem Oraz Pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Opis : Papryka faszerowana mięsem to danie popisowe, ponieważ świetnie prezentuje się na talerzu w eleganckiej jak i rustykalnej oprawie stołu.
Smakuje świetnie, jeśli ktoś lubi tak bardzo jak ja pieczoną paprykę i w dodatku farsz z gołąbków. Tym samym możemy określić również to danie szybszą wersją "gołąbków" ;) Sycące, smaczne i pożywne danie, które polecam Wam na obiad jak i na kolację lub rodzinne spotkanie.
Pochodzenie : przepis własny; kuchnia polska
Ilość : 6-7 pojedynczych porcji
Składniki :
200 g ryżu długoziarnistego lub basmati
1 średnia cebula
250-300 g pieczarek
500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
1 jajko
2 pełne łyżeczki tymianku
1 pełna łyżeczka majeranku
sól
pieprz
6-7 średnich papryk czerwonych
oliwa z oliwek do smażenia i posmarowania papryk
Przygotowanie Początkowe :
Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente według instrukcji na opakowaniu.
W czasie, gdy ryż się gotuje, należy pokroić cebulę w kostkę.
Rozgrzać tłuszcz na patelni.
Dodać cebulę i przesmażyć na rumiano.
W czasie smażenia cebuli, należy umyć i pokroić w większą kostkę pieczarki (ok. 2cm/2cm).
Smażyć do momentu, kiedy pieczarki puszczą sok, a następnie dusić do momentu, kiedy sok z pieczarek całkowicie wyparuje.
Dodać do cebuli
Podgotowany ryż odcedzić z wody.
Dodać do niego cebulę z pieczarkami.
Chwilę przestudzić, aby składniki nie były zbyt gorące.
Dodać mięso.
Wbić jajko.
Dodać przyprawy.
Wymieszać łyżką lub ręcznie, aby składniki połączyły się.
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać ponownie, aby składniki rozłożyły się po całości farszu.
Umyć papryki.
Przeciąć w nich górną część, aby uzyskać "kapelusz".
Usunąć gniazda nasienne we wnętrzu papryki.
W razie konieczności można lekko podciąć papryki z zewnętrznej dolnej części, aby te stabilnie stały (tę czynność powinno wykonać się tylko w przypadku naprawdę chwiejącej się papryki; zbyt nadcięta lub za duża ilość podciętych papryk nie jest zalecana, ponieważ soki z papryki wypłyną).
Rozgrzać piekarnik do 180*C.
Nakładać ciasno farsz do wnętrza papryki.
Zakryć wyciętym wcześniej "kapeluszem".
Przygotowanie Końcowe :
Napełnione farszem papryki układać w naczyniu żaroodpornym.
Lekko podlać je wodą (powinna zakryć je na ok. 2 cm).
Posmarować "kapelusze" papryki (wykluczając zielone ogonki) pędzelkiem namoczonym w oliwie .
Piec bez przykrycia ok. 45-60 min. do momentu, kiedy skórka papryki zmarszczy się i lekko zapiecze.
Podawać na ciepło solo, z sosem pomidorowym, ciepłą/zimną salsą lub ketchupem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2013/05/papryka-faszerowana-miesem-i-ryzem-oraz.html