Wykonanie
Opis :
Papryka faszerowana
mięsem to danie popisowe, ponieważ świetnie prezentuje się na talerzu w eleganckiej jak i rustykalnej oprawie stołu.Smakuje świetnie, jeśli ktoś lubi tak bardzo jak ja pieczoną
paprykę i w dodatku farsz z gołąbków. Tym samym możemy określić również to danie szybszą wersją "gołąbków" ;) Sycące, smaczne i pożywne danie, które polecam Wam na obiad jak i na kolację lub rodzinne spotkanie.Pochodzenie : przepis własny; kuchnia polskaIlość : 6-7 pojedynczych porcjiSkładniki :200 g
ryżu długoziarnistego lub basmati1 średnia
cebula250-300 g
pieczarek500 g
mięsa mielonego (u mnie wołowe)1
jajko2 pełne łyżeczki
tymianku1 pełna łyżeczka
majerankusólpieprz6-7 średnich
papryk czerwonycholiwa z oliwek do smażenia i posmarowania
paprykPrzygotowanie Początkowe :
Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente według instrukcji na opakowaniu.W czasie, gdy
ryż się gotuje, należy pokroić
cebulę w kostkę.Rozgrzać tłuszcz na patelni.Dodać
cebulę i przesmażyć na rumiano.W czasie smażenia
cebuli, należy umyć i pokroić w większą kostkę
pieczarki (ok. 2cm/2cm).Smażyć do momentu, kiedy
pieczarki puszczą sok, a następnie dusić do momentu, kiedy sok z
pieczarek całkowicie wyparuje.Dodać do
cebuliPodgotowany
ryż odcedzić z
wody.Dodać do niego
cebulę z
pieczarkami.Chwilę przestudzić, aby składniki nie były zbyt gorące.Dodać
mięso.Wbić
jajko.Dodać
przyprawy.Wymieszać łyżką lub ręcznie, aby składniki połączyły się.Doprawić
solą i
pieprzem.Wymieszać ponownie, aby składniki rozłożyły się po całości farszu.Umyć
papryki.Przeciąć w nich górną część, aby uzyskać "kapelusz".Usunąć gniazda nasienne we wnętrzu
papryki.W razie konieczności można lekko podciąć
papryki z zewnętrznej dolnej części, aby te stabilnie stały (tę czynność powinno wykonać się tylko w przypadku naprawdę chwiejącej się
papryki; zbyt nadcięta lub za duża ilość podciętych
papryk nie jest zalecana, ponieważ
soki z
papryki wypłyną).Rozgrzać piekarnik do 180*C.Nakładać ciasno farsz do wnętrza
papryki.Zakryć wyciętym wcześniej "kapeluszem".
Przygotowanie Końcowe :Napełnione farszem
papryki układać w naczyniu żaroodpornym.Lekko podlać je
wodą (powinna zakryć je na ok. 2 cm).Posmarować "kapelusze"
papryki (wykluczając zielone ogonki) pędzelkiem namoczonym w
oliwie .Piec bez przykrycia ok. 45-60 min. do momentu, kiedy skórka
papryki zmarszczy się i lekko zapiecze.Podawać na ciepło
solo, z
sosem pomidorowym, ciepłą/zimną salsą lub
ketchupem.