Wykonanie
Mushrooms
Człowiek zna
grzyby od pradziejów, zawsze stanowiły składnik jego pożywienia.Już w starożytnym Rzymie ceniono potrawy z
grzybów. Starożytna literatura przyrodnicza ,medyczna i piękna dostarcza na to dowody. Człowiek współczesny nie stracił zainteresowania
grzybami ,mimo
wiedzy ,że ich wartość odżywcza jest niska i niektóre gatunki są śmiertelnie trujące. Postępująca cywilizacja ,pośpiech ,praca powoduje, że odczuwamy potrzebę kontaktu z naturą i aktywnego wypoczynku. Przebywając w lesie, nad
wodą chętnie łapiemy za koszyk i wyruszamy na grzybobranie. Nie zawsze jest to
branie, częściej poszukiwanie. Zazdroszczę Skandynawom. Nie oddalając się zbytnio od leśnego parkingu można tam znaleźć dużo dobrych
grzybów, bo ich nie zbierają.Nam
grzyby wzbogacają i urozmaicają jadłospis. Wpływają dobrze na trawienie , odpowiednio przygotowane powinny
mieć swoje miejsce w naszym pożywieniu. Warto je wykorzystywać w dietach odchudzających, bo są niskokaloryczne ,a dają poczucie sytości i zmuszają do pracy przewód pokarmowy. Opublikowałem sporo przepisów z różnymi
grzybami, a teraz przedstawię kilka z tymi najszlachetniejszymi czyli
borowikami.Torcik
sezamowy z
borowikamiOryginalna przystawka ze smacznym prostym sosem.
Składniki.Placuszki
sezamowe50 g
sezamu białego10 g
maku20g
masła5 g
cukru1 łyżka
soku z cytryny10 g
miodu lipowegoSos
cebulowo -
koperkowy.100 ml
śmietany 18%1
cebulka mała1 łyżka
koperkuSól,
pieprz.Wykonanie.Wszystkie składniki dobrze wymieszać.Rozłożyć na papierze do pieczenia małe kopczyki.Piec w temp.180 stop. z nawiewem około 10 minut.Sprawdzać .200 g
borowików oczyścić ,pokroić na części i usmażyć na
oleju razem z krążkami
cebuli.Posypać
solą i
pieprzem do smaku.Usmażone
grzyby ułożyć na jednym
ciasteczku sezamowym i przykryć drugim. Polać sosem.SosWszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Jajka w koszulkach z
borowikami.
Składniki
2
jajka20 dag
grzybówOliwaOcetSól morska gruboziarnista ,
pieprzSzczypiorekWykonanie.W lekko wrzącej ,zakwaszonej
octem wodzie ugotować
jajka w koszulce.Oczyszczone
borowiki usmażyć na
oliwie. Przyprawić
solą i
pieprzem.Na ciepłym talerzu ułożyć
jajka , na nich
grzyby ,posypać posiekanym
szczypiorkiem.Resztą
oliwy z patelni polać
jajka i posypać gruboziarnistą
solą morską.
Grzyby na sposób dziadka.
Składniki.300g
borowiki50g
szynki wiejskiej1
szalotka1 ząbek
czosnku50ml
wina czerwonego wytrawnegonatka pietruszkitymianeksólpieprzolej do smażeniaWykonanie.
Borowiki oczyścić dokładnie szczoteczką, nie myć.Pokroić w dosyć grube plastry najlepiej razem z trzonami.Usmażyć na
oliwie, nie rumieniąc Przyprawić
solą i
pieprzem .Wlać
wino.Dodać pokrojoną drobno
szynkę wiejską i
cebulkę. Wymieszać.Przygotować torebkę z pergaminu i napełnić
grzybami.Włożyć na 7 minut do nagrzanego piekarnika i pozwolić im „dojść” .
Torebki położyć na talerzach i zaraz podać.
Grzyby można przetwarzać na wiele sposobów, dusić, smażyć, marynować i suszyć.Ponieważ są ciężkostrawne dzieciom do lat 5-ciu w ogóle się ich nie podaje.Niebezpiecznym skutkiem grzybobrania bywają zatrucia, wynikające z nieznajomości
grzybów. Należy zbierać tylko te
grzyby ,które umiemy dobrze określić. Nie ma żadnej praktycznej recepty, poza atlasem
grzybów, na to ,jak odróżnić
grzyb jadalny od trującego. Niektórzy wierzą, że srebrne sztućce lub
cebula po zetknięciu z
grzybem trującym czernieją, nie jest to jednak prawda. Podobnie jak to ,że
grzyby trujące są ostre i gorzkie w smaku i nieprzyjemnie pachną. Akurat odwrotnie, muchomor sromotnikowy jest łagodny w smaku , a zapach ma nijaki.
Ślimaki obgryzają zarówno
grzyby jadalne jak i trujące!Życzę wszystkim dużo zdrowej radości ze zbierania
grzybów w swoich tajemnych zakątkach i smacznych potraw.Smacznego.