Wykonanie
Udało mi się dostać na targu
młodą, zieloną
kapustę. Zrobiłam więc ją jako dodatek do niedzielnego obiadu. Wspaniała!
Składniki:1
młoda cebula (razem ze
szczypiorkiem)1/2
młodej kapusty1 czubata łyżka
masła1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka/łyżeczka
cukrusól,
pieprzsporo świeżego
koperkuwodaPrzygotowanie:W garnku (najlepiej o grubszym dnie) rozgrzewamy na małym ogniu
masło z
oliwą. Dodajemy drobno posiekaną
cebulkę,
cukier i chwilę szklimy.
Kapustę myjemy, usuwamy wierzchnie, twarde liście oraz wycinamy twardy głąb, następnie szatkujemy ją drobno i dodajemy do garnka. Dodajemy również
sól,
pieprz i
sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy, żeby
kapusta pokryła się
masłem z
cukrem. Następnie zalewamy
wodą, tak żeby przykryła w całości
kapustę i dusimy na wolnym ogniu (bez przykrycia) przez około 30-40 minut, aż
kapusta będzie miękka i aż cała
woda odparuje, raz na jakiś czas mieszamy i możemy doprawić jeszcze do smaku. Na koniec dodajemy świeży, drobno posiekany
koperek i serwujemy. Idealna jako dodatek do obiadu, szczególnie do
młodych ziemniaczków.