Wykonanie
Przepis mojej mamy. Bardzo smaczna, wbrew pozorom - lekka, sycąca, łatwa do wykonania
sałatka, nadająca się nawet na szybki obiad. Dziękuję mamo! <3
Nie podaję dokładnej ilości, ponieważ ilość składników zależy od tego, na co mamy bardziej ochotę ;)ugotowane ziemniaczki, pokrojone w ćwiartki lub ósemkiugotowany na pół-twardo
kalafiorświeży, pokrojony
pomidorposiekane:
szczypiorek i
koperekNa sos: (nie jest to typowy
vinegret, do którego dodaje się zwykle
żółtko lub
musztardę dijon)1-2 łyżki
oliwy z oliwekłyżeczka
soku z cytryny (można zastąpić
octem balsamicznym lub winnym)2 łyżki
wody przegotowanejszczypta
cukru lub odrobina
miodusól,
pieprzWarzywa przekładamy do miski. W szklance łączymy składniki na sos (można je wymieszać w małym słoiku, potrząsając jak shaker'em), zalewamy warzywa i mieszamy.