ßßß
Cookit - przepis na (Młoda) kapusta po wójtowsku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
(Młoda) kapusta po wójtowsku
Składniki
Surowy boczek
Oliwa z oliwek
Masło
Koperek
Sok z cytryny
Cukier
Sól
Pieprz czarny
Miód
Kapusta młoda
Kapusta biała
Cebula
Wykonanie
Lubicie
młoda
kapuchę? Ja uwielbiam!Polecam smaczną i bardzo sycącą
kapustę
z
boczkiem
, która na pewno zasmakuje mięsożercą. Dietetyczna z pewnością nie jest ale raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić. Przepis z książki „Kuchnia Polska. Maj” Małgorzaty Caprari z moimi zmianami.
Składniki:główka
młodej kapusty
(poza sezonem może być
kapusta biała
)1-2
cebule
300g
surowego boczku
łyżka
oliwy z oliwek
łyżka
masła
łyżka posiekanego
koperku
sok z cytryny
cukier
sól
i
czarny pieprz
Sposób przygotowania:
cebule
posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanej łyżce
oliwy
i
masła
. Dodać pokrojony w kostkę
boczek
i przesmażać na małym ogniu aż skwarki będą przyrumienione i wytopi się z nich tłuszcz.
Kapustę
oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do
boczku
i
cebulki
. Podlać pół szklanki
wody
lub
bulionu
i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku
koperkiem
,
cukrem
,
sokiem z cytryny
,
solą
i świeżo mielonym
czarnym pieprzem
.
Źródło:
http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/05/moda-kapusta-po-wojtowsku.html
Przepisy powiązane
Młoda kapusta
Młoda kapusta
Młoda kapusta
Młoda kapusta
Młoda kapusta
Składniki powiązane (0)