ßßß
Cookit - przepis na (Młoda) kapusta po wójtowsku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
(Młoda) kapusta po wójtowsku
Składniki
Miód
Kapusta młoda
Kapusta biała
Cebula
Surowy boczek
Oliwa z oliwek
Masło
Koperek
Sok z cytryny
Cukier
Sól
Pieprz czarny
Wykonanie
Lubicie
młoda
kapuchę? Ja uwielbiam!Polecam smaczną i bardzo sycącą
kapustę
z
boczkiem
, która na pewno zasmakuje mięsożercą. Dietetyczna z pewnością nie jest ale raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić. Przepis z książki „Kuchnia Polska. Maj” Małgorzaty Caprari z moimi zmianami.
Składniki:główka
młodej kapusty
(poza sezonem może być
kapusta biała
)1-2
cebule
300g
surowego boczku
łyżka
oliwy z oliwek
łyżka
masła
łyżka posiekanego
koperku
sok z cytryny
cukier
sól
i
czarny pieprz
Sposób przygotowania:
cebule
posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanej łyżce
oliwy
i
masła
. Dodać pokrojony w kostkę
boczek
i przesmażać na małym ogniu aż skwarki będą przyrumienione i wytopi się z nich tłuszcz.
Kapustę
oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do
boczku
i
cebulki
. Podlać pół szklanki
wody
lub
bulionu
i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku
koperkiem
,
cukrem
,
sokiem z cytryny
,
solą
i świeżo mielonym
czarnym pieprzem
.
Źródło:
http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/05/moda-kapusta-po-wojtowsku.html
Przepisy powiązane
Młoda kapusta
Młoda kapusta
Młoda kapusta
Młoda kapusta
Młoda kapusta
Składniki powiązane (0)