ßßß Cookit - przepis na Chrupiące żeberka.

Chrupiące żeberka.

nazwa

Wykonanie

Crispy ribs from the oven.
Składniki.
1 kg żeberek wieprzowych
1 cebula
1/2 cytryny
4 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki miodu płynnego
4 łyżki keczupu
2 ząbki czosnek
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól, pieprz
Wykonanie.
Czosnek i cebulę posiekać.
Do miseczki wlać sok z cytryny dodać miód, keczup ,wszystkie przyprawy, bułkę tartą oraz posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
Umyte, osuszone żeberka pokroić na kawałki.
Każdy kawałek posmarować marynatą i wstawić do lodówki przynajmniej na 3h. Ja marynuję całą noc.
Żeberka ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec pod grillem 30 min,w temp. 190 stop. Żeberka co 5 min przewracać na drugą stronę. W połowie pieczenia można podlać szklanką wody.
Chrupiące żeberka podaję z opiekanymi ziemniakami i młodą kapustą.
Marynata z miodem i ziołami nadaje żeberkom niepowtarzalny smak.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/05/chrupiace-zeberka.html