Wykonanie
Mój mąż: fan
żeberek, ja: zwolenniczka
mięs ze słodką nutą. To po prostu musiało się wydarzyć...Danie idealne dla amatorów amerykańskiej kuchni. Polecam!Składniki na 2 porcje:- 0,5kg
żeberek wieprzowych- 2l
bulionu z wędzonych kości- łyżka
miodu- 3 łyżki
ketchupu- 3 ząbki
czosnku- 2
cebule-
sól-
pieprz ziołowy-
tymianek-
pieprz cayenne- odrobina
imbiruPrzygotowanie:Kroimy
żeberka na mniejsze porcje. Gotujemy je około 20 minut we wcześniej przygotowanym
bulionie (użyłam
wywaru z wędzonych kości i
włoszczyzny. Resztę wykorzystałam do zrobienia zupy). Odstawiamy
żeberka do ostygnięcia.Czas na przygotowanie marynaty. Kroimy
cebulę i
czosnek w drobną kostkę. Podsmażamy na
oleju. Dodajemy
miód i delikatnie całość karmelizujemy. Wrzucamy pozostałe
przyprawy oraz
ketchup. Dusimy około 10 minut. Gotujemy kolejne 15 minut bez przykrywy, dolewając co jakiś czas odrobinę wcześniej przygotowanego
bulionu. Zostawiamy do ostudzenia.
Żeberka marynujemy co najmniej 12 godzin.
Pieczemy 1 , 5 godziny w 170°CJako dodatek do dania podałam
ziemniaki w mundurkach oraz glazurowana
marchewkę i
pietruszkę.Sposób przygotowania glazurowanej
marchewki i
pietruszki:Kilka średnich
pietruszek oraz trochę więcej
marchewek gotujemy ok. 20 minut na patelni (muszą być w całości zanurzone
bulionie). Gdy zacznie nam brakować płynu, dodajemy odrobinę
brązowego cukru i całość zręcznie i często mieszamy.
Cukier zaczyna się karmelizować?? To znak, że nasze pyszne warzywka są już gotowe.Smacznego!!!