ßßß
Aromatyczne, soczyste w środku i z zapieczoną skórką na zewnątrz, takie udka smakują najlepiej.Składniki:3 - 4 ładne udka z kurczaka4 ząbki czosnku1 łyżka majeranku1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka chili1 łyżka curry1/2 łyżeczki imbiru1 łyżeczka pieprzu naturalnego1 łyżka miodusok z 1/2 cytrynysól1 łyżka olejufolia aluminiowa lub papier do pieczeniaolej do posmarowania naczyniaPrzygotowanie:Udka umyć, ewentualnie pokroić na mniejsze części (z części przykręgosłupowych można ugotować fasolówkę) i oprószyć delikatnie solą.Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami.Dno brytfanki lub naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju. Kawałki kurczaka smarować z obu stron powstałą marynatą i układać jeden obok drugiego w naczyniu.Naczynie przykryć folią aluminiową i odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Można tak przyprawionego kurczaka pozostawić w lodówce na całą noc.Piec w 180 stopniach C 30 minut pod przykryciem, a następnie kolejne 30 minut bez przykrycia, aby kurczak się zapiekł.