Wykonanie
Aromatyczne, soczyste w środku i z zapieczoną skórką na zewnątrz, takie udka smakują najlepiej.Składniki:3 - 4 ładne
udka z kurczaka4 ząbki
czosnku1 łyżka
majeranku1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
chili1 łyżka
curry1/2 łyżeczki
imbiru1 łyżeczka
pieprzu naturalnego1 łyżka
miodusok z 1/2
cytrynysól1 łyżka
olejufolia aluminiowa lub papier do pieczenia
olej do posmarowania naczyniaPrzygotowanie:Udka umyć, ewentualnie pokroić na mniejsze części (z części przykręgosłupowych można ugotować fasolówkę) i oprószyć delikatnie
solą.
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami.Dno brytfanki lub naczynie żaroodporne posmarować odrobiną
oleju. Kawałki
kurczaka smarować z obu stron powstałą marynatą i układać jeden obok drugiego w naczyniu.Naczynie przykryć folią aluminiową i odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Można tak przyprawionego
kurczaka pozostawić w lodówce na całą noc.Piec w 180 stopniach C 30 minut pod przykryciem, a następnie kolejne 30 minut bez przykrycia, aby
kurczak się zapiekł.