ßßß Cookit - przepis na Żeberka w sosie miodowo-pomidorowym

Żeberka w sosie miodowo-pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Idealne, słodko-ostrne połączenie miodu i pikantnych przypraw. Prawdziwie męskie danie. Żeberka nie należą do najlżejszych potraw, ale czy jedzenie zawsze musi być “fit”?
Składniki
1,5kg żeberek wieprzowych
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki miodu (płynnego)
0,5 szklanki ketchupu (pikantnego)
0,5 szklanki oleju
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Krok 1
Przygotować marynatę z: ketchupu, koncentratu, miodu, przypraw oraz pokrojonej w cieniutkie piórka cebulki i posiekanego czosnku, wszystko to wymieszać z olejem.
Krok 2
1/3 marynaty wyłożyć na spód naczynia w którym będziemy piec żeberka. Na to wykładamy wymoczone i osuszone żeberka. Na wierzch wylewamy resztę marynaty. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki, na około 3 godziny. :)
Krok 3
Gdy żeberka się "przegryzą" z marynatą wstawiamy je do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez minimum 2 godziny w 180 stopniach.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 8.8/ 10 (12 votes cast)
Żeberka w sosie miodowo-pomidorowym, 8.88.8 out of 10 based on 12 ratings
Podobne wpisy
Skrzydełka na ostro
Chili con carne
Strogonow
Cannelloni z sosem słodko-kwaśnym i beszamelem
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/01/1869/zeberka-w-sosie-miodowo-pomidorowym