Wykonanie
Sandacz z
wody jest polską tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania
rybne, pierwszym będzie
sandacz.

Składniki.1
sandacz około 1 kg1
marchewka1
pietruszka1 plaster
selera1
cebula1
listek laurowy5 ziaren
pieprzu3 ziarna
ziele angielskie3
jaja5 dag
masła1 łyżka naci
pietruszkiWykonanie.Przygotować lekki
wywar i w nim ugotować
sandacza, najlepiej w wanience do ryb.
Rybę wkładamy do zimnego
wywaru powoli doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu. pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Pozostawiamy w wywarze, aby nie ostygł.Rozpuścić
masło, dodać drobno posiekane
jajka na twardo oraz posiekaną
natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać!Gorącego
sandacza wyłożyć na półmisek, skropić
cytryną i posypać gorącą mieszanką
masła, jaj i
pietruszki.Ja ,zazwyczaj przed gotowaniem ,dzielę
rybę na dzwonka. Opisany sposób podania
sandacza, wg znawców jest najwłaściwszym, podkreśla wykwintny smak i aromat tej szlachetnej
ryby.
Łosoś w
pomidorowo - serowej skórce.


250 g
łososia1
pomidor1 mała
cebulka posiekana1 łyżka
kolendry świeżej1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego zmielonego
tabasco do smaku1/4 łyżeczki
pieprzu1 łyżka
soku z cytryny20 g
masła30 g
sera cheddar startego40 g miękiszu z
chleba, posiekanego
Pomidory bez skórki i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z
cebulką,
kminem ,
kolendrą i
tabasco.Stopić
masło i połączyć z
sokiem cytrynowym i
pieprzem.Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć
rybę posmarowaną
sokiem cytrynowym z
masłem i
pieprzem.Na wierzchu ułożyć masę
pomidorową i posypać
serem wymieszanym z drobno posiekanym miękiszem
chlebowym.Wstawić do pieca ,temp.180stop. i piec 15 min.Podawać z
cytryną.