Wykonanie
Pears with rice
Składniki:100 g
ryżu długoziarnistego1
jajko25 g
parmezanu50 g
sera ementaler1 łyżka
śmietany1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
natki pietruszki1
liść laurowy1 pasek
skórki cytrynybułka tarta,
mąka do panierkifrytura do smażeniaWykonanie:Zagotować 2,5 szklanki
wody z
solą ,
listkiem laurowym i
skórką cytryny. Wsypać
ryż i gotować 18-20 min mieszając od czasu do czasu, chyba ,że będzie to torebka, to nie. Miękki, ale jędrny odcedzić i odstawić.
Sery zetrzeć,
jajka ubić ze szczyptą
soli, gałką i
pieprzem i wymieszać wszystko z
ryżem,1 łyżką
bułki tartej i posiekaną
natką pietruszki. Doprawić
solą i
pieprzem.Zwilżonymi dłońmi formować
gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w
mące i
bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni .Zrumienione, gorące krokiety podawać z
sałatą jako jarskie danie lub dodatek do gulaszu ,pieczeni czy bukietu warzyw.