ßßß
Babeczki, mufinki, jak zwał tak zwał, najważniejsze żeby smakowały. Te tutaj, są czekoladowe, z wykorzystaniem znanej chyba wszystkim dzieciakom Nutelli. W naszym domu zwykle jej nie kupujemy, ale że dostaliśmy ją w prezencie, to trzeba było zrobić z niej jakiś użytek i wyszły całkiem smaczne cudeńka. Jak można przeczytać na etykiecie Nutelli, to ów krem zawiera głównie tłuszcz, coś na kształt orzechów, cukier oraz parę innych składników, o których nie warto wiedzieć, ponieważ ich spożywanie nie wpływa dobrze na nasze zdrowie. No i wyszła mi antyreklama brązowego masła.Z poniższej ilości stadników wyszły mi 4 babeczki. Myślę, że to wystarczająca ilość, jeśli nie przywidujemy gości, a tylko sami mamy chęć na małe co nieco.Pierwotny przepis, który nieco zmodyfikowałam, znalazłam swego czasu w tzw. „Kropce”.
Zapraszam do spróbowania nutellowych babeczek.Składniki:(z podanych ilości wyszły 4 babeczki)- 3 czubate łyżki Nutelli,- 1 jajo rozmącone,- 4 płaskie + 1 czubata łyżka mąki,- 2-3 łyżeczki śmietany.Wykonanie:1. Piekarnik nastawiam na 180 st C.2. Przygotowuję formę do babeczek/muffin (moja jest z tych nieprzywiera-jących), zwykle ciasto wykładam bezpośrednio do formy, choć bywa,że wykładam je dodatkowo papilotkami.3. Nutellę mieszam z jajkiem i śmietaną.4. Na koniec dodaję przesianą mąkę i jeszcze raz mieszam wszystkie składniki.5. Masę wykładam do formy na babeczki i wstawiam do piekarnika na około13 minut (+/-)Smacznego.