ßßß Cookit - przepis na Czekobabeczki z nutelli

Czekobabeczki z nutelli

nazwa

Składniki

Wykonanie

Babeczki, mufinki, jak zwał tak zwał, najważniejsze żeby smakowały. Te tutaj, są czekoladowe, z wykorzystaniem znanej chyba wszystkim dzieciakom Nutelli. W naszym domu zwykle jej nie kupujemy, ale że dostaliśmy ją w prezencie, to trzeba było zrobić z niej jakiś użytek i wyszły całkiem smaczne cudeńka. Jak można przeczytać na etykiecie Nutelli, to ów krem zawiera głównie tłuszcz, coś na kształt orzechów, cukier oraz parę innych składników, o których nie warto wiedzieć, ponieważ ich spożywanie nie wpływa dobrze na nasze zdrowie. No i wyszła mi antyreklama brązowego masła.
Z poniższej ilości stadników wyszły mi 4 babeczki. Myślę, że to wystarczająca ilość, jeśli nie przywidujemy gości, a tylko sami mamy chęć na małe co nieco.
Pierwotny przepis, który nieco zmodyfikowałam, znalazłam swego czasu w tzw. „Kropce”.
Zapraszam do spróbowania nutellowych babeczek.
Składniki:
(z podanych ilości wyszły 4 babeczki)
- 3 czubate łyżki Nutelli,
- 1 jajo rozmącone,
- 4 płaskie + 1 czubata łyżka mąki,
- 2-3 łyżeczki śmietany.
Wykonanie:
1. Piekarnik nastawiam na 180 st C.
2. Przygotowuję formę do babeczek/muffin (moja jest z tych nieprzywiera-
jących), zwykle ciasto wykładam bezpośrednio do formy, choć bywa,
że wykładam je dodatkowo papilotkami.
3. Nutellę mieszam z jajkiem i śmietaną.
4. Na koniec dodaję przesianą mąkę i jeszcze raz mieszam wszystkie składniki.
5. Masę wykładam do formy na babeczki i wstawiam do piekarnika na około
13 minut (+/-)
Smacznego.
Źródło:http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2015/04/czekobabeczki.html