ßßß Cookit - przepis na DOMOWY MAKARON

DOMOWY MAKARON

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pamiętam, jak byłam mała, Mama bardzo często do niedzielnego rosołu robiła domowy makaron. Był porozwieszany na krzesłach, porozkładany na stolnicy, a ja próbowałam go podjadać :) Do dzisiaj nie przepadam za rosołem ;), ale jestem fanką makaronu, zwłaszcza domowego. Przepis jest banalnie prosty- na 1 osobę 100 g mąki i 1 jajko. Próbowałam z mąką pszenną typ 500 czy 550, ale ciasto nie było tak gładkie i elastyczne, jakbym sobie życzyła. Dopiero zakup włoskiej mąki typ 00 ułatwił sprawę. Makaron można bez problemu wałkować na stolnicy i kroić w potrzebne kształty, ale jeśli często na stołach goszczą dania makaronowe, to maszynka baaaardzo ułatwi życie. Testowałam już tagliatelle, była domowa lasagne i używałam przystawki do ravioli. Jest super! Dobrej zabawy z makaronem Wam życzę! :)
SKŁADNIKI:
200 g mąki (typ 00)
2 duże jajka
Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie.Wbić w zagłębienie jajka, dokładnie wymieszać. Zarabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (10-15 minut). Zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na 30 minut. Cienko wałkować, w razie potrzeby podsypując mąką. Gotowy makaron można wysuszyć i przechowywać w papierowych torebkach lub świeży od razu gotować (pamiętając, że czas gotowania będzie krótszy niż w przypadku makaronu suszonego lub kupionego w sklepie).
Smacznego :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2012/11/domowy-makaron.html