Wykonanie
Pamiętam, jak byłam mała, Mama bardzo często do niedzielnego rosołu robiła domowy
makaron. Był porozwieszany na krzesłach, porozkładany na stolnicy, a ja próbowałam go podjadać :) Do dzisiaj nie przepadam za rosołem ;), ale jestem fanką
makaronu, zwłaszcza domowego. Przepis jest banalnie prosty- na 1 osobę 100 g
mąki i 1
jajko. Próbowałam z
mąką pszenną typ 500 czy 550, ale ciasto nie było tak gładkie i elastyczne, jakbym sobie życzyła. Dopiero zakup włoskiej
mąki typ 00 ułatwił sprawę.
Makaron można bez problemu wałkować na stolnicy i kroić w potrzebne kształty, ale jeśli często na stołach goszczą dania
makaronowe, to maszynka baaaardzo ułatwi życie. Testowałam już tagliatelle, była domowa lasagne i używałam przystawki do ravioli. Jest super! Dobrej zabawy z
makaronem Wam życzę! :)SKŁADNIKI:200 g
mąki (typ 00)2 duże
jajkaMąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie.Wbić w zagłębienie
jajka, dokładnie wymieszać. Zarabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (10-15 minut). Zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na 30 minut. Cienko wałkować, w razie potrzeby podsypując
mąką. Gotowy
makaron można wysuszyć i przechowywać w papierowych torebkach lub świeży od razu gotować (pamiętając, że czas gotowania będzie krótszy niż w przypadku
makaronu suszonego lub kupionego w sklepie).Smacznego :)