Wykonanie
Gdy byłam młodsza, taki omlet robiłam bardzo często. Nauczyła mnie go mama, a że wykonanie jest wręcz
banalne, to nawet jako dziecko nie miałam z nim problemu. Ostatnio rano okazało się, że nie mamy
pieczywa, a nikomu nie chciało się lecieć do sklepu..więc zostało zrobić omlet. Mąż się zajadał i zachwycał równocześnie:) Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem;)
Potrzebujemy:
Jajka (u mnie 5 na dwie osoby)
Mąka (na jedno
jajko - jedna łyżka
mąki, u mnie 5 łyżek)Tłuszcz do smażenia
Białko oddzielamy od
żółtka i ubijamy na gładką pianę, dodajemy
żółtko i
mąkę, ciągle miksujemy. Gdy jest dokładnie wymieszane, wylewamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na niedużym ogniu. Po chwili (zanim się przypali) przekładamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Gotowe omlety najlepiej smakują z ulubionym
dżemem:)