By MagicPot, 14 czerwca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Jajka sadzone w śmietanie to oczywiście jeden z przepisów na dania serwowane w niedzielne poranki i oczywiście kolejny z serii „Śniadania z jajem”. Kolejna niedziela i kolejna wersja zaserwowania jajek.Z poniższych ilości przygotowałam porcje dla czterech osób.cztery jajkaod pół do jednej pełnej szklanki śmietanyjedna niepełna łyżka mąkikilka gałązek szczypiorku lub natki pietruszkiprzyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielonyopcjonalnie: spora garść sera żółtegoŚniadanie to należy zjeść zaraz po przyrządzeniu, więc należy wszystkie pozostałe składniki posiłku przygotować wcześniej.Do rondelka wlewamy śmietanę i wsypujemy łyżkę mąki i bardzo dokładnie mieszamy by nie było grudek mąki.Rondelek stawiamy na kuchence i grzejemy na średnim ogniu do zagotowania. Należy często mieszać by nic nie przywarło.Następnie do głębokiej patelni przelewamy z rondelka śmietanę i mocno podgrzewamy.Następnie na wierzch gorącej śmietany po kolei wbijamy jajka. Następnie doprawiamy solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym.Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu.Szczypiorek lub natkę pietruszki drobno szatkujemy.Jeżeli jesteście wielkimi fanami serów żółtych to proponuje teraz obsypać jajka sadzone w śmietanieserem żółtym.Białka jajek powinny się ściąć a żółtka powinny pozostać półpłynne.Przekładamy jajka sadzone w śmietanie na talerz i przyozdabiamy świeżo posztkowanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.Smacznego!Polecam inne przepisy na Śniadania z jajem: