Wykonanie
By MagicPot, 1 czerwca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Nadeszła niedziela, a w niedzielę „Jajowa niespodzianka” – taką nazwę przepisu nadał autor poradniku mojej mamy. Poradnik zawiera około 50 przepisów na dania z jaj – przede mną 50 niedziel z przepisami na „Śniadania z Jajem”.pięć
jajek200g
pieczarek200ml
śmietanyser żółty do starcia
masłołyżka
mąkinatka pietruszkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
gałka muszkatołowaW pierwszej kolejności umyłam dokładnie
pieczarki a następnie grubo posiekałam.Kilka gałązek
natki pietruszki także dokładnie poszatkowałam.W rondelku rozpuściłam dwie łyżki
masła i wrzuciłam poszatkowane
pieczarki i
natkę pietruszki i dusiłam na małym ogniu przez około 10 minut.Naczynie żaroodporne wysmarowałam
masłem.Uduszone
pieczarki przerzuciłam do naczynia żaroodpornego.Wierzch
pieczarek obsypałam odrobiną
soli i
pieprzu czarnego świeżo mielonego.Następnie wbiłam pojedynczo i ostrożnie
jajka.Do nowego rondelka włożyłam cztery łyżki
masła i rozpuściłam.Następnie dodałam łyżkę
mąki i dokładnie wymieszałam.Wlałam powoli
śmietanę i ciągle mieszając podgrzewałam około 5 minut.Piekarnik nastawiłam na grzanie na 220˚C.Na tarce starłam dużą garść
sera żółtego i dodałam do rondelka ze
śmietaną.Doprawiłam
solą,
pieprzem czarnym świeżo mielonym i ¼ świeżo tartą
gałką muszkatołową i dokładnie wymieszałam.Przygotowanym sosem zalać
jajka.Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut.
Smacznego!Polecam inne przepisy na Śniadanie z
Jajem: