Wykonanie
Kolejna potrawa, która pochodzi z książki Tracey Lawson "W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim
stole". Jest równie smaczna, co prosta w przygotowaniu. Doskonale będzie się komponować z różnymi sosami czy surówkami. Polecam zarówno na obiad, jak i na kolację :-).Składniki:1 kg
ziemniaków4 duże
jajkanatka pietruszkiok. 150 g tartego
parmezanugarść
mąkibułka tartasólkilka łyżek
oliwy z oliwekWykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, po czym obrać ze skórek i przecisnąć przez praskę. Następnie roztrzepać dwa
jajka i dodać do
ziemniaków. Przyprawić
solą, dodać
ser i posiekaną
natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać.Teraz roztrzepać pozostałe dwa
jajka i wsypać
bułkę tartą na osobny talerz.Na stolnicy rozsypać
mąkę i formować na niej z
ziemniaków krokiety. Po uformowaniu po kolei obtaczać je w
jajku i
bułce tartej.Na patelni podgrzać
oliwę i smażyć na niej na małym ogniu krokiety z każdej strony, często je obracając, aż
bułka nam się ładnie zrumieni.Po usmażeniu położyć krokiety na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar
oliwy.Smacznego :-)