Wykonanie
Pierniczki przygotowujemy z zawieszkami i wieszamy na choince. Kształty wigilijnych
ciasteczek wg staropolskich zwyczajów są bardzo ważne. Okrągłe ,symbolizują radość; gwiazdki - chronią przed złem; dzwonki - odpędzają duchy;
serca, to miłość; choinki- nieprzerwany cykl płodności, urodzaj; zwierzątka -ofiary składane bogom.
Składniki.60 g
margaryny200 g
syropu z
buraków cukrowych200 g żytniej
mąki150 g
mąka pszenna2
jaja100 g
cukru1 -2 łyżki
kakao2-3 łyżki
przyprawy;
imbir,
cynamon,
goździki,
kardamon,
pieprz10 g
sody oczyszczonej1 łyżka
wodyMargarynę roztopić, dodać
syrop z
buraków cukrowych (pojawił się w sklepach).
Jaja utrzeć z
cukrem,
kakao i
przyprawami i połączyć z
syropem.
Sodę rozpuścić w wodzie i razem z
mąką dodać do pozostałych składników.Ciasto wyrobić, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 30 min lub lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować ,wykrawać kształty. Pamiętać o zrobieniu dziurek na zawieszki chociaż po wystudzeniu łatwo się je robi, bo pierniczki są miękkie.Piec w temp.175 stop.,10-12 min.Zimne dekorować wg własnej fantazji.Kruche
ciasteczka.
Przedwojenny przepis na smaczne kruche
ciasteczka .Pochodzi on z pożółkłego ,prawie rozsypującego się zeszytu mojej teściowej, która ma 97 lat.
50 dag
mąki1
proszek do pieczenia20 dag
cukru20 dag
masła3
jajka5 łyżek
śmietanyMasło,
mąkę i
cukier usiekać ,dodać
jajka i
śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę w chłodne miejsce.
Potem rozwałkować ,wykrawać
ciasteczka w różnych wzorach i piec.Piekę w temp. 170 stopni ,około 10 min. Po ostudzeniu ozdabiam i wieszam na choince ,aby złe odstraszyć, a panowała radość.