Wykonanie
Rok temu robiłam już te pierniczki, tym razem skorzystałam jednak z innego przepisu . Muszę przyznać, że nie do końca dobrze pracowało mi się z tym
ciastem. Miałam wrażenie jakby było nieco gumowate. Być może problem tkwił w tym, że trzymałam je w lodówce ponad 24 godziny. Pierniczki jednak wyszły smaczne.
Składniki:50 ml
wody60 ml
miodu50 g
cukru do wypieków60 g
margaryny260 g
mąki pszennej1/3 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki mielonego
pieprzu1 1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki sproszkowanych
goździków(zamiast przypraw można użyć 2 łyżek gotowej
przyprawy do piernika)Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z
cukrem i
miodem. Do gorącej masy dodajemy
przyprawy korzenne i
margarynę, mieszamy aż
margaryna się rozpuści. Gdy masa trochę przestygnie (nie całkiem, ma być wyraźnie ciepła) wsypujemy
mąkę wymieszaną z
sodą. Dobrze mieszamy. Ciasto jest luźne. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i schładzamy przez noc. Następnego dnia wałkujemy ciasto (musi być bardzo cienkie), wycinamy
ciasteczka i pieczemy przez 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości
ciastek. Podczas pieczenia trzeba pilnować
ciasteczek bo szybko się rumienią.Pepparkakory dekorujemy lukrem.
/wydrukuj przepis/