ßßß Cookit - przepis na Pepparkakor II

Pepparkakor II

nazwa

Wykonanie

Rok temu robiłam już te pierniczki, tym razem skorzystałam jednak z innego przepisu . Muszę przyznać, że nie do końca dobrze pracowało mi się z tym ciastem. Miałam wrażenie jakby było nieco gumowate. Być może problem tkwił w tym, że trzymałam je w lodówce ponad 24 godziny. Pierniczki jednak wyszły smaczne.
Składniki:
50 ml wody
60 ml miodu
50 g cukru do wypieków
60 g margaryny
260 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków
(zamiast przypraw można użyć 2 łyżek gotowej przyprawy do piernika)
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem i miodem. Do gorącej masy dodajemy przyprawy korzenne i margarynę, mieszamy aż margaryna się rozpuści. Gdy masa trochę przestygnie (nie całkiem, ma być wyraźnie ciepła) wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze mieszamy. Ciasto jest luźne. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i schładzamy przez noc. Następnego dnia wałkujemy ciasto (musi być bardzo cienkie), wycinamy ciasteczka i pieczemy przez 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek. Podczas pieczenia trzeba pilnować ciasteczek bo szybko się rumienią.
Pepparkakory dekorujemy lukrem.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/12/Pepparkakor-II.html