ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka korzenne (pepparkakor)

Ciasteczka korzenne (pepparkakor)

nazwa

Wykonanie

Z życzeniami (i wpisami) świątecznymi nie zdążyłam, pozostaje mi więc, życzyć najlepszego w Nowym Roku i jak najszybciej nadrabiać zaległości! :)
Przepis na ciasteczka znalazłam na blogu Na miotle, zrobiłam z podwójnej porcji i rozeszły się błyskawicznie (choć nie były tegorocznymi faworytami, te zostawiam na koniec ;)). To moja pierwsza świąteczna propozycja w ramach tegorocznej zabawy Olgi .
50 ml wody
60 ml miodu
50 g cukru do wypieków
60 g margaryny
260 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków
(zamiast przypraw można użyć 2 łyżek gotowej przyprawy do piernika)
Wodę zagotować z cukrem i miodem. Do gorącej masy dodać przyprawy korzenne i margarynę, mieszać aż tłuszcz się rozpuści. Gdy masa trochę przestygnie (nie całkiem, ma być wyraźnie ciepła) wsypać mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze wymieszać. Ciasto (będzie luźne) przełożyć do miski, przykryć folią i schłodzić przez noc. Następnego dnia rozwałkować ciasto (musi być bardzo cienkie) i wycinać ciasteczka.
Piec ok. 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (czas pieczenia zależy od grubości ciastek, ciastka szybko się rumienią).
Gotowe ciastka udekorować lukrem.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/01/Ciasteczka-korzenne-pepparkakor.html