Wykonanie
Aromatyczne ciasto piernikowe z dodatkiem irlandzkiego
piwa guinness. Przyjemnie chrupiące z zewnątrz, w środku wilgotne, "mięsiste". Pyszne! Ciasto jest słodkie, więc moim zdaniem nie potrzebuje już ani polewy ani lukru; warto je serwować wraz z gorzką
kawą bądź
herbatą.Melasę ostatnio można kupić w jednym z popularnych dyskontów. Gdy zdobędziecie wszystkie składniki, warto się pokusić o to ciasto!Skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu bayaderki, nieco go modyfikując. W oryginale ciasto piecze się w formie do babki o pojemności około 2 litrów przez około godzinę w stałej temperaturze 140 st. C i podaje z karmelem.Składniki:240 g
mąki pszennej1 łyżeczka (5 ml)
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody100 ml
syropu złocistego (golden
syrup)100 ml
piwa guinness175 g
czekolady, min. 70 %
kakao80 g melasy140 g ciemnego
cukru muscovado3
jajkaniewielka szczypta
soli2 łyżki świeżego startego
imbiru150 g
masła3 łyżki (45 ml)
przyprawy do piernika dobrej jakości, bez
mąki i
cukru1 łyżeczka
cynamonu w proszkuWykonanie:Do większego garnka włożyć połamaną w kosteczkę
czekoladę, melasę,
cukier muscovado,
masło pokrojone na kawałki i
syrop.Garnek umieścić nad średnim płomieniem. Podgrzewać składniki mieszając od czasu do czasu. Składniki powinny się rozpuścić po kilku minutach, ale nie gotować. Kilka minut studzić, wlać
piwo, dodać obrany ze skórki i starty na drobnych oczkach na tarce świeży
imbir, wymieszać. Dodać
sodę, wymieszać i odstawić garnek do lekkiego wystudzenia.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
przyprawami -
cynamonem i
przyprawą do piernika. Odstawić.
Jajka wbić do miski, połączyć z maleńką szczyptą
soli i ubić mikserem do puszystości, około 5 minut. Dobrze ubite
jajka zwiększą swą objętość i będą miały jasny kolor.Do masy jajecznej wsypać
mąkę połączoną z
przyprawami i
proszkiem do pieczenia. Wlać powoli lekko przestudzoną masę z garnka. Wymieszać składniki
łopatką do połączenia.Okrągłą formę (tortownicę) o średnicy ok. 21 cm natłuścić
masłem, całość lekko wysypać
mąką, nadmiar
mąki strząsnąć. Do formy wlać masę.Piec ciasto w temperaturze 140 stopni C przez około godzinę, do tzw. ''suchego patyczka'', ale możesz też piec je trzy kwadranse w temperaturze 140 st. C, a następnie podczas pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 st. C (szybkie nagrzewanie zajmie 2-3 minuty) i piec około 15 minut w wyższej temperaturze, do suchego patyczka (ja wybrałam ten drugi wariant).Ciasto po upieczeniu wystudzić całkowicie przed krojeniem, musi się zestalić, inaczej będzie się nadmiernie kruszyć. Najlepiej kroić po kilku godzinach.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb