Wykonanie
Bardzo smaczny piernik z przepisu Nigelli Lawson. Lepki, wilgotny, o pięknej barwie, bezproblemowy w przygotowaniu i gotowy do konsumpcji natychmiast. Dosłodzony ciemnym
brązowym cukrem oraz złotym
syropem i jego ciemniejszym odpowiednikiem - black tracle lub melasą. Oba
syropy, zarówno złoty jak i jego ciemniejszy odpowiednik można zastąpić
miodem, choć w smaku i barwie troszkę się będą różniły. Piernik można posypać
cukrem pudrem. Polecam.Przepis dodaję do Festiwalu Pierniczków Majany
150 g
masła200 g złotego
syropu200 g black treacle (ciemniejsza odmiana złotego
syropu) lub melasy125 g ciemnego
cukru muscovado2 łyżeczki drobno starego świeżego
imbiru1 łyżeczka mielonego
imbiru1 łyżeczka mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki mielonych
goździków1 łyżeczka
sody, rozpuszczona 1 2 łyzkach ciepłej
wody250 ml pełnego
mleka2
jajka, roztrzepane300 g
mąkiPiekarnik nagrzewamy do 170 st C. Foremkę o wymiarach ok 30 na 20 cm lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.W rondelku, na niewielkim ogniu rozpuszczamy
masło razem z
cukrem,
syropami, świeżym i sproszkowanym
imbirem,
cynamonem i
goździkami.Zdejmujemy z gazu, dodajemy
mleko,
jajka i
sodę rozpuszczoną w wodzie.
Mąkę mieszamy z płynnymi składnikami, ubijając, aż składniki dobrze się połączą.Wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 45-60 minut (ja piekałam 45min)Przeniosimy na kratkę do wystudzenia po czym kroimy na kwadraty.Przepis z książki "Nigella Christmas"