ßßß Cookit - przepis na Lepki piernik

Lepki piernik

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny piernik z przepisu Nigelli Lawson. Lepki, wilgotny, o pięknej barwie, bezproblemowy w przygotowaniu i gotowy do konsumpcji natychmiast. Dosłodzony ciemnym brązowym cukrem oraz złotym syropem i jego ciemniejszym odpowiednikiem - black tracle lub melasą. Oba syropy, zarówno złoty jak i jego ciemniejszy odpowiednik można zastąpić miodem, choć w smaku i barwie troszkę się będą różniły. Piernik można posypać cukrem pudrem. Polecam.
Przepis dodaję do Festiwalu Pierniczków Majany
150 g masła
200 g złotego syropu
200 g black treacle (ciemniejsza odmiana złotego syropu) lub melasy
125 g ciemnego cukru muscovado
2 łyżeczki drobno starego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka sody, rozpuszczona 1 2 łyzkach ciepłej wody
250 ml pełnego mleka
2 jajka, roztrzepane
300 g mąki
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C. Foremkę o wymiarach ok 30 na 20 cm lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
W rondelku, na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło razem z cukrem, syropami, świeżym i sproszkowanym imbirem, cynamonem i goździkami.
Zdejmujemy z gazu, dodajemy mleko, jajka i sodę rozpuszczoną w wodzie.
Mąkę mieszamy z płynnymi składnikami, ubijając, aż składniki dobrze się połączą.
Wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 45-60 minut (ja piekałam 45min)
Przeniosimy na kratkę do wystudzenia po czym kroimy na kwadraty.
Przepis z książki "Nigella Christmas"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/12/lepki-piernik.html