ßßß Cookit - przepis na Lepki piernik

Lepki piernik

nazwa

Wykonanie

Piernik idealny. Miękki, mocno aromatyczny, lepki. Moje dzieci stwierdziły że najlepszy, jaki jadły :). Jeśli lubicie mięciutkie pierniki, proste do wykonania i szybkie, koniecznie zapiszcie dzisiaj ten przepis!
Składniki:
150 g masła
200 g golden syrupu (lub miodu)
200 g melasy np. trzcinowej (płynnej)
90 g ciemnego cukru muscovado
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej + 2 łyżki ciepłej wody
250 ml mleka
2 duże jajka
300 g mąki pszennej
Wszystkie składniki (poza wodą) powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło, golden syrup, melasę, cukier muscovado i przyprawy umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić, ale mieszanka powinna pozostać ciepła. Dodać mleko, jajka, sodę rozpuszczoną w wodzie i roztrzepać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto.
Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Moja forma na ciasto była kilka cm dłuższa z każdej strony, więc ciasto było niższe i piekłam tylko 30 minut. Wyjąć, wystudzić, pokroić na kwadraty.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - " Nigella Christmas " Nigella Lawson.
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/lepki-piernik