ßßß
Piernik idealny. Miękki, mocno aromatyczny, lepki. Moje dzieci stwierdziły że najlepszy, jaki jadły :). Jeśli lubicie mięciutkie pierniki, proste do wykonania i szybkie, koniecznie zapiszcie dzisiaj ten przepis!Składniki:150 g masła200 g golden syrupu (lub miodu)200 g melasy np. trzcinowej (płynnej)90 g ciemnego cukru muscovado2 łyżeczki świeżo startego imbiru1 łyżeczka zmielonego imbiru1 łyżeczka zmielonego cynamonu1/4 łyżeczki zmielonych goździków1 łyżeczka sody oczyszczonej + 2 łyżki ciepłej wody250 ml mleka2 duże jajka300 g mąki pszennejWszystkie składniki (poza wodą) powinny być w temperaturze pokojowej.Masło, golden syrup, melasę, cukier muscovado i przyprawy umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić, ale mieszanka powinna pozostać ciepła. Dodać mleko, jajka, sodę rozpuszczoną w wodzie i roztrzepać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto.Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Moja forma na ciasto była kilka cm dłuższa z każdej strony, więc ciasto było niższe i piekłam tylko 30 minut. Wyjąć, wystudzić, pokroić na kwadraty.Smacznego :-).

Źródło przepisu - " Nigella Christmas " Nigella Lawson.