Wykonanie
Piernik idealny. Miękki, mocno aromatyczny, lepki. Moje dzieci stwierdziły że najlepszy, jaki jadły :). Jeśli lubicie mięciutkie pierniki, proste do wykonania i szybkie, koniecznie zapiszcie dzisiaj ten przepis!Składniki:150 g
masła200 g golden
syrupu (lub
miodu)200 g melasy np. trzcinowej (płynnej)90 g ciemnego
cukru muscovado2 łyżeczki świeżo startego
imbiru1 łyżeczka zmielonego
imbiru1 łyżeczka zmielonego
cynamonu1/4 łyżeczki zmielonych
goździków1 łyżeczka
sody oczyszczonej + 2 łyżki ciepłej
wody250 ml
mleka2 duże
jajka300 g
mąki pszennejWszystkie składniki (poza
wodą) powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło, golden
syrup, melasę,
cukier muscovado i
przyprawy umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia
cukru. Lekko przestudzić, ale mieszanka powinna pozostać ciepła. Dodać
mleko,
jajka,
sodę rozpuszczoną w wodzie i roztrzepać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do mieszanki przesiać
mąkę pszenną i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto.Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Moja forma na ciasto była kilka cm dłuższa z każdej strony, więc ciasto było niższe i piekłam tylko 30 minut. Wyjąć, wystudzić, pokroić na kwadraty.Smacznego :-).
Źródło przepisu - " Nigella Christmas " Nigella Lawson.