ßßß Cookit - przepis na Piernik z cytrynowym lukrem

Piernik z cytrynowym lukrem

nazwa

Wykonanie

"Mamuś, jaki piękny ślubny cake" powiedziała właśnie Wiktoria. Rzeczywiście, szkoda, że pierniki nie są popularne jako ślubne torty :-). Ale na domowe uroczystości są jak znalazł. Piernik jest mięciutki, aromatyczny, wilgotny, fantastycznie lepki. Od razu się przykleił do dziecięcych rączek...
Składniki:
150 g masła
100 g ciemnego cukru muscovado
200 g golden syrupu
200 g melasy
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
250 ml mleka
2 duże jajka, roztrzepane
1 łyżeczka sody rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody
300 g mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, odłożyć.
W garnuszku roztopić masło z cukrem. Dodać golden syrup, melasę, imbir i cynamon, podgrzać, wymieszać. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Dodać mleko, jajka, sodę rozpuszczoną w wodzie, na końcu przesianą mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszać np. widelcem, by nie było grudek.
Wlać (masa będzie bardzo lejąca) do formy 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 - 60 minut w temperaturze 170ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić przed polukrowaniem.
Cytrynowa polewa lukrowa:
1 łyżka soku z cytryny
175 g cukru pudru
1 łyżka ciepłej wody
Składniki na lukier rozetrzeć w naczyniu grzbietem łyżki i posmarować gotowy piernik.
Smacznego :-).
Źródło przepisu -"How to be a domestic goddess" Nigella Lawson.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-z-cytrynowym-lukrem