ßßß
"Mamuś, jaki piękny ślubny cake" powiedziała właśnie Wiktoria. Rzeczywiście, szkoda, że pierniki nie są popularne jako ślubne torty :-). Ale na domowe uroczystości są jak znalazł. Piernik jest mięciutki, aromatyczny, wilgotny, fantastycznie lepki. Od razu się przykleił do dziecięcych rączek...Składniki:150 g masła100 g ciemnego cukru muscovado200 g golden syrupu200 g melasy2 łyżeczki świeżo startego imbiru1 łyżeczka cynamonu250 ml mleka2 duże jajka, roztrzepane1 łyżeczka sody rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody300 g mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, odłożyć.W garnuszku roztopić masło z cukrem. Dodać golden syrup, melasę, imbir i cynamon, podgrzać, wymieszać. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Dodać mleko, jajka, sodę rozpuszczoną w wodzie, na końcu przesianą mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszać np. widelcem, by nie było grudek.Wlać (masa będzie bardzo lejąca) do formy 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 - 60 minut w temperaturze 170ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.Wystudzić przed polukrowaniem.Cytrynowa polewa lukrowa:1 łyżka soku z cytryny175 g cukru pudru1 łyżka ciepłej wodySkładniki na lukier rozetrzeć w naczyniu grzbietem łyżki i posmarować gotowy piernik.Smacznego :-).Źródło przepisu -"How to be a domestic goddess" Nigella Lawson.