Wykonanie
"Mamuś, jaki piękny ślubny
cake" powiedziała właśnie Wiktoria. Rzeczywiście, szkoda, że pierniki nie są popularne jako ślubne
torty :-). Ale na domowe uroczystości są jak znalazł. Piernik jest mięciutki, aromatyczny, wilgotny, fantastycznie lepki. Od razu się przykleił do dziecięcych rączek...Składniki:150 g
masła100 g ciemnego
cukru muscovado200 g golden
syrupu200 g melasy2 łyżeczki świeżo startego
imbiru1 łyżeczka
cynamonu250 ml
mleka2 duże
jajka, roztrzepane1 łyżeczka
sody rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej
wody300 g
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać, odłożyć.W garnuszku roztopić
masło z
cukrem. Dodać golden
syrup, melasę,
imbir i
cynamon, podgrzać, wymieszać. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Dodać
mleko,
jajka,
sodę rozpuszczoną w wodzie, na końcu przesianą
mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszać np. widelcem, by nie było grudek.Wlać (masa będzie bardzo lejąca) do formy 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 - 60 minut w temperaturze 170ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.Wystudzić przed polukrowaniem.Cytrynowa polewa lukrowa:1 łyżka
soku z cytryny175 g
cukru pudru1 łyżka ciepłej
wodySkładniki na
lukier rozetrzeć w naczyniu grzbietem łyżki i posmarować gotowy piernik.Smacznego :-).Źródło przepisu -"How to be a domestic goddess" Nigella Lawson.