Wykonanie
Jedno trzeba Nigelli przyznać - na ciastach piernikowych zna się jak nikt inny. Ten piernik
czekoladowy smakuje jak marzenie. Wilgotny od
czekolady, mięciutki, delikatny. Nigella pisze, że jest wyjątkowo mocny i raczej nie dla dzieci... moim smakowało ;-). Wrzucam go na stałe do mojego bożonarodzeniowego repertuaru!Składniki:175 g
masła125 g ciemnego
cukru muscovado200 g golden
syrupu150 g melasy1/4 łyżeczki zmielonych
goździków1 łyżeczka zmielonego
cynamonu2 łyżeczki zmielonego
imbiru1¼ łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki ciepłej
wody2
jajka250 ml
mleka275 g
mąki pszennej40 g
kakao175 g drobinek
czekoladowych (chocolate
chips)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
kakao - przesiać, odłożyć.W większym garnuszku roztopić
masło z
cukrami, golden
syrupem, melasą,
goździkami,
cynamonem i
imbirem.
Sodę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej
wody.Garnek zdjąć z palnika, wbić
jajka, dodać
mleko, rozpuszczoną w wodzie
sodę,
mąkę i
kakao; wymieszać, do połączenia się składników. Wsypać drobinki
czekoladowe, wymieszać.Ciasto przelać do formy o wymiarach 32 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Polewa
kakaowa:200 g
cukru pudru, przesianego30 g
masła1 łyżka
kakao60 ml
imbirowego ale (lub zwykłego
piwa)W małym garnuszku rozgrzać
masło,
kakao i
piwo, wymieszać. Wsypać przesiany wcześniej
cukier puder, dokładnie wymieszać.Piernik polać polewą. Pokroić.Smacznego :-).Źródło przepisu - 'Feast' Nigella Lawson.