ßßß
Jedno trzeba Nigelli przyznać - na ciastach piernikowych zna się jak nikt inny. Ten piernik czekoladowy smakuje jak marzenie. Wilgotny od czekolady, mięciutki, delikatny. Nigella pisze, że jest wyjątkowo mocny i raczej nie dla dzieci... moim smakowało ;-). Wrzucam go na stałe do mojego bożonarodzeniowego repertuaru!Składniki:175 g masła125 g ciemnego cukru muscovado200 g golden syrupu150 g melasy1/4 łyżeczki zmielonych goździków1 łyżeczka zmielonego cynamonu2 łyżeczki zmielonego imbiru1¼ łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżki ciepłej wody2 jajka250 ml mleka275 g mąki pszennej40 g kakao175 g drobinek czekoladowych (chocolate chips)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao - przesiać, odłożyć.W większym garnuszku roztopić masło z cukrami, golden syrupem, melasą, goździkami, cynamonem i imbirem. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.Garnek zdjąć z palnika, wbić jajka, dodać mleko, rozpuszczoną w wodzie sodę, mąkę i kakao; wymieszać, do połączenia się składników. Wsypać drobinki czekoladowe, wymieszać.Ciasto przelać do formy o wymiarach 32 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Polewa kakaowa:200 g cukru pudru, przesianego30 g masła1 łyżka kakao60 ml imbirowego ale (lub zwykłego piwa)W małym garnuszku rozgrzać masło, kakao i piwo, wymieszać. Wsypać przesiany wcześniej cukier puder, dokładnie wymieszać.Piernik polać polewą. Pokroić.Smacznego :-).Źródło przepisu - 'Feast' Nigella Lawson.