ßßß Cookit - przepis na Piernik czekoladowy

Piernik czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Jedno trzeba Nigelli przyznać - na ciastach piernikowych zna się jak nikt inny. Ten piernik czekoladowy smakuje jak marzenie. Wilgotny od czekolady, mięciutki, delikatny. Nigella pisze, że jest wyjątkowo mocny i raczej nie dla dzieci... moim smakowało ;-). Wrzucam go na stałe do mojego bożonarodzeniowego repertuaru!
Składniki:
175 g masła
125 g ciemnego cukru muscovado
200 g golden syrupu
150 g melasy
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
2 łyżeczki zmielonego imbiru
1¼ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki ciepłej wody
2 jajka
250 ml mleka
275 g mąki pszennej
40 g kakao
175 g drobinek czekoladowych (chocolate chips)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao - przesiać, odłożyć.
W większym garnuszku roztopić masło z cukrami, golden syrupem, melasą, goździkami, cynamonem i imbirem. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.
Garnek zdjąć z palnika, wbić jajka, dodać mleko, rozpuszczoną w wodzie sodę, mąkę i kakao; wymieszać, do połączenia się składników. Wsypać drobinki czekoladowe, wymieszać.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 32 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Polewa kakaowa:
200 g cukru pudru, przesianego
30 g masła
1 łyżka kakao
60 ml imbirowego ale (lub zwykłego piwa)
W małym garnuszku rozgrzać masło, kakao i piwo, wymieszać. Wsypać przesiany wcześniej cukier puder, dokładnie wymieszać.
Piernik polać polewą. Pokroić.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Feast' Nigella Lawson.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-czekoladowy