ßßß Cookit - przepis na PIERNIK CZEKOLADOWY

PIERNIK CZEKOLADOWY

nazwa

Wykonanie

Kolejny wypiek prezentowy :) Przy okazji sprawdzałam nową foremkę, bo w Tesco była promocja na silikonowe (teraz jest na przeróżne blaszane, nawet ze wzorami świątecznymi :)
Jubilatka K. podobno najbardziej lubi czekoladowe ciasto. Za to Phk nalegał żebym upiekła piernik. Postanowiłam to ze sobą połączyć. Sposób znalazłam u Dorotus, która zaczerpnęła pomysł od Nigelli :) Minimalnie zmodyfikowałam składniki i wyszło super :)
Ciasto na imprezie zrobiło furorę :) Chociaż przywarło do foremki (sic!) i musiałam część ciasta od niej odrywać. Położyłam ciasto do góry dnem, wrzuciłam na to "okruchy", zalałam polewą i poszło w świat. Wyglądało to dość abstrakcyjnie, ale nikomu to nie przeszkadzało :) Wręcz odwrotnie :) Miało to swój urok. Chyba jeszcze nigdy nie słyszałam tylu ochów i achów :D
A na zdjęciu z niebieską wstążką jest jako prezent dla M. i M. :) Wtedy piekłam w dwóch mini keksówkach. Jedno ciasto zapakowałam, drugie zostało na potrzeby zdjęć ;)
I jedna ważna uwaga - na zdjęciach jest ciasto z całkowicie rozpuszczoną czekoladą (na pierwszym etapie dodałam ją do masła rozpuszczonego z cukrem itd, dopiero potem doszły jajka, mąka itd) - polecam!
składniki na foremkę 21 x 25cm:
- 175g masła
- 125g cukru dark muscavado
- 150g syropu klonowego
- 150g melasy
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków (ja je wymęczyłam w moździerzu)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki ciepłej wody
- 2 jajka
- 250ml mleka
- 275g mąki tortowej
- 40g kakao
- 1 czekolada deserowa
- 1/2 op migdałów pokrojonych w słupki(lub 1 op całych)
składniki na polewę:
- 210g cukru pudru
- 30g masła
- 1 łyżka kakao
- 60ml piwa imbirowego
W dużym garnku rozpuścić 175g masła z cukrem, syropem klonowym, melasą, goździkami, cynamonem i imbirem. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Zdjąć garnek z ognia, wbić jajka, dodać mleko, rozpuszczoną w wodzie sodę i mąkę. Czekoladę drobno posiekać, dodać do masy razem z migdałami i wymieszać. Całość wlać do foremki (wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 45 minut w temp. 170ºC. Ostudzić.
W małym garnuszku rozgrzać 30g masła, kakao i piwo, wymieszać. Wsypać przesiany cukier puder, dokładnie wymieszać. Piernik polać polewą i odstawić do zastygnięcia (nie potrzebuje dużo czasu).
UWAGA: Lepiej odczekać kilka minut aż polewa trochę stężeje, bo taka gorąca i bardzo płynna spływa z ciasta lub w nie wsiąka i wygląda to tak jak na zdjęciu poniżej
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2010/12/Piernik-czekoladowy.html