Wykonanie
Kolejny wypiek prezentowy :) Przy okazji sprawdzałam nową foremkę, bo w Tesco była promocja na silikonowe (teraz jest na przeróżne blaszane, nawet ze wzorami świątecznymi :)Jubilatka K. podobno najbardziej lubi
czekoladowe ciasto. Za to Phk nalegał żebym upiekła piernik. Postanowiłam to ze sobą połączyć. Sposób znalazłam u Dorotus, która zaczerpnęła pomysł od Nigelli :) Minimalnie zmodyfikowałam składniki i wyszło super :)Ciasto na imprezie zrobiło furorę :) Chociaż przywarło do foremki (sic!) i musiałam część ciasta od niej odrywać. Położyłam ciasto do góry dnem, wrzuciłam na to "okruchy", zalałam polewą i poszło w świat. Wyglądało to dość abstrakcyjnie, ale nikomu to nie przeszkadzało :) Wręcz odwrotnie :) Miało to swój urok. Chyba jeszcze nigdy nie słyszałam tylu ochów i achów :DA na zdjęciu z niebieską wstążką jest jako prezent dla M. i M. :) Wtedy piekłam w dwóch mini keksówkach. Jedno ciasto zapakowałam, drugie zostało na potrzeby zdjęć ;)I jedna ważna uwaga - na zdjęciach jest ciasto z całkowicie rozpuszczoną
czekoladą (na pierwszym etapie dodałam ją do
masła rozpuszczonego z
cukrem itd, dopiero
potem doszły
jajka,
mąka itd) - polecam!
składniki na foremkę 21 x 25cm:- 175g
masła- 125g
cukru dark muscavado- 150g
syropu klonowego- 150g melasy- 1/4 łyżeczki mielonych
goździków (ja je wymęczyłam w moździerzu)- 1 łyżeczka mielonego
cynamonu- 2 łyżeczki mielonego
imbiru- 1 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej- 2 łyżki ciepłej
wody- 2
jajka- 250ml
mleka- 275g
mąki tortowej- 40g
kakao- 1
czekolada deserowa- 1/2 op
migdałów pokrojonych w słupki(lub 1 op całych)składniki na polewę:- 210g
cukru pudru- 30g
masła- 1 łyżka
kakao- 60ml
piwa imbirowegoW dużym garnku rozpuścić 175g
masła z
cukrem,
syropem klonowym, melasą,
goździkami,
cynamonem i
imbirem.
Sodę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej
wody. Zdjąć garnek z ognia, wbić
jajka, dodać
mleko, rozpuszczoną w wodzie
sodę i
mąkę.
Czekoladę drobno posiekać, dodać do masy razem z
migdałami i wymieszać. Całość wlać do foremki (wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 45 minut w temp. 170ºC. Ostudzić.W małym garnuszku rozgrzać 30g
masła,
kakao i
piwo, wymieszać. Wsypać przesiany
cukier puder, dokładnie wymieszać. Piernik polać polewą i odstawić do zastygnięcia (nie potrzebuje dużo czasu).UWAGA: Lepiej odczekać kilka minut aż polewa trochę stężeje, bo taka gorąca i bardzo płynna spływa z ciasta lub w nie wsiąka i wygląda to tak jak na zdjęciu poniżej