ßßß Cookit - przepis na Świąteczny lepki piernik Nigelli

Świąteczny lepki piernik Nigelli

nazwa

Wykonanie

Wreszcie na naszym rynku pojawiła się kolejna książka Nigelli Lawson „Nigella świątecznie”. Jak dla mnie
najlepsza ze wszystkich. Pięknie wydana, przepisy bardzo kuszące. Kupiłam i wypróbowałam – pierwszy przepis to „Lepki piernik”. Największy plus tego przepsiu poza smakiem to szybkość i łatwość wykonania. Piernik jest rzeczywiście wilgotny i lekko lepki a przy tym aromatyczny.
Składniki :
150 g masła
100 g ciemnego cukru muscovado
200 g golden syrupu
200 g melasy
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 łyzeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu, mielonych goździków,
250 ml pełnotłustego mleka
2 duże jajka, roztrzepane
1 łyżeczka sody rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody
300 g mąki
Wykonanie :
Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Wyłozyc foremkę papierem do pieczenia (foremka o wym. 30×20 cm – moja 24×24 cm).
W rondlu roztopić masło na najmniejszym ogniu, wraz z cukrem, zlotym syropem (u mnie miód), świezym i mielonym imbirem, cynamonem o goździkami.
Zdjąć rondel z ognia, dodać mleko, jajka i roztwór sody w wodzie.
Odważyć w misce mąkę i wsypac do rondla, dokładnie ucierając, ciasto będzie bardzo rzadkie.
Wlać ciasto do formy i piec około 45-60 minut, aż urośnie i zestali się na wierzchu.
Po upieczeniu przełożyc foremkę na metalową kratkę i zostawić piernik w formie, aż ostygnie.
Pokroić na kawałki i podawać
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=321