Wykonanie
Wreszcie na naszym rynku pojawiła się kolejna książka Nigelli Lawson „Nigella świątecznie”. Jak dla mnie
najlepsza ze wszystkich. Pięknie wydana, przepisy bardzo kuszące. Kupiłam i wypróbowałam – pierwszy przepis to „Lepki piernik”. Największy plus tego przepsiu poza smakiem to szybkość i łatwość wykonania. Piernik jest rzeczywiście wilgotny i lekko lepki a przy tym aromatyczny.Składniki :150 g
masła100 g ciemnego
cukru muscovado200 g golden
syrupu200 g melasy2 łyżeczki świeżo startego
imbiru1 łyzeczka mielonego
imbiru1 łyżeczka
cynamonu, mielonych
goździków,250 ml pełnotłustego
mleka2 duże
jajka, roztrzepane1 łyżeczka
sody rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej
wody300 g
mąkiWykonanie :
Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Wyłozyc foremkę papierem do pieczenia (foremka o wym. 30×20 cm – moja 24×24 cm).W rondlu roztopić
masło na najmniejszym ogniu, wraz z
cukrem, zlotym
syropem (u mnie
miód), świezym i mielonym
imbirem,
cynamonem o
goździkami.Zdjąć rondel z ognia, dodać
mleko,
jajka i roztwór
sody w wodzie.Odważyć w misce
mąkę i wsypac do rondla, dokładnie ucierając, ciasto będzie bardzo rzadkie.Wlać ciasto do formy i piec około 45-60 minut, aż urośnie i zestali się na wierzchu.Po upieczeniu przełożyc foremkę na metalową kratkę i zostawić piernik w formie, aż ostygnie.Pokroić na kawałki i podawać