Nie wyobrażam sobie obiadu i kolacji bez deseru. Gdy nie zjem czegoś słodkiego czuje, że coś mi wtedy brakuje. W kuchni greckiej przepisy na słodkości są po prostu fenomenalne. Nic dodać, nic ująć - po prostu palce lizać.Dziś prosty i łatwy przepis na placek orzechowy - karydopita.Składniki:2 filiżanki posiekanych orzechów włoskich1 filiżanka cukru1 filiżanka mleka1/2 filiżanki masła1 i 1/2 filiżanki mąki5 jajek1 łyżeczka sody3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki koniakucynamon, starte goździkiSkładniki na syrop:3 filiżanki cukru2 filiżanki wody1 łyżeczka soku cytrynowegoCukier ucieramy z masłem, dodajemy jajka. Dolewamy mleko, orzechy wymieszane z goździkami i cynamonem, sodę rozpuszczoną w koniaku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wszystkie składniki mieszkamy dokładnie. Przygotowane ciasto wylewamy do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Pieczemy około godziny w gorącym piekarniku. Po godzinie zmniejszamy temperaturę. Przygotowujemy syrop i jeszcze ciepłe ciasto polewamy nim.przepis pochodzi z książki Kuchnia Grecka. Autor przepisu Sofia Souli