ßßß
Ciasteczka rodem z Finlandii, są pyszne, kruchutkie i zachowują tę kruchość na długo jeśli trzymamy zamknięte w szczelnej puszce.Ciasto warto schłodzić parę godzin, a nawet kilkanaście nie zaszkodzi.Swoim przepisem na Tsumiko w Kuchni skusiła mnie Iza.Troszkę zmieniłam kolejność, dodając mąkę z sodą na końcu.I piekłam krócej, ale to wszystko zależy od piekarnika.
Składniki na około 50 sztuk:420 g mąki pszennej250 g miękkiego masła200 g cukru1 jajko2 łyżki golden syropu2 łyżeczki mielonego kardamonu1 yżeczka mielonego cynamonupół łyżeczki mielonych goździków1 płaska łyżeczka sody oczyszczonejJajko, cukier, golden syrup, przyprawy miksujemy w misce. Do tej masy stopniowo dodajemy miękkie masło, cały czas ucierając, na końcu dodajemy mąkę (też nie na raz) wymieszaną z sodą, całość wymieszać i wyrabiać gładkie ciasto, które będzie nieco lepkie. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę (lepiej dłużej, ciasto jest wtedy mniej lepkie).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać dowolne kształty.Piec w 180 stopniach przez 10 - 12 minut.Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Singrid Verbert.