ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe zwierzaki

Cynamonowe zwierzaki

nazwa

Wykonanie

Amela: "Mamusiu, czy już nie czas żebyśmy też ubrali choinkę? i szykowali się do Świąt? (reakcja na witryny sklepowe). Albo zróbmy ciasteczkowe dinozaury!"
Każdy z nas inaczej postrzega przygotowania świąteczne, moje dziecko właśnie tak.
No może jeszcze magiczne światełka czekają na powieszenie:)
Skoro dziś dzień spełniania życzeń, to mamy nie choinki, gwiazdki, a dinozaury:)
To nasz mały wstęp do pieczenia pierniczków ( u nas takie szybko dojrzewające bo nigdy nie wytrzymują leżakowania);)
Ciasteczka rodem z Finlandii, są pyszne, kruchutkie i zachowują tę kruchość na długo jeśli trzymamy zamknięte w szczelnej puszce.
Ciasto warto schłodzić parę godzin, a nawet kilkanaście nie zaszkodzi.
Swoim przepisem na Tsumiko w Kuchni skusiła mnie Iza.
Troszkę zmieniłam kolejność, dodając mąkę z sodą na końcu.
I piekłam krócej, ale to wszystko zależy od piekarnika.
Składniki na około 50 sztuk:
420 g mąki pszennej
250 g miękkiego masła
200 g cukru
1 jajko
2 łyżki golden syropu
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 yżeczka mielonego cynamonu
pół łyżeczki mielonych goździków
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Jajko, cukier, golden syrup, przyprawy miksujemy w misce. Do tej masy stopniowo dodajemy miękkie masło, cały czas ucierając, na końcu dodajemy mąkę (też nie na raz) wymieszaną z sodą, całość wymieszać i wyrabiać gładkie ciasto, które będzie nieco lepkie. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę (lepiej dłużej, ciasto jest wtedy mniej lepkie).
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać dowolne kształty.
Piec w 180 stopniach przez 10 - 12 minut.
Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Singrid Verbert.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2012/12/cynamonowe-zwierzaki.html